Annons:
Läst 11521 ggr
IdaL
2013-04-13 00:57

Har du blivit med kattungar?

Att sätta nya liv till världen kräver både tid och kunskap. Har man upptäckt att sin katt är dräktig så kräver det att man läser på och är förberedd när kattungarna kommer till världen.

_Att avla på sin huskatt är inget att rekommendera då det redan råder ett så stort överskott av katter som söker hem i Sverige. Skulle det dock hända att din katt kommit så långt i dräktigheten att abort inte är möjligt så finns det en hel del att tänka på.
_

Första tecknet på att din katt är dräktig är att spenarna blir röda och lite svullna, samt att håret på magen runt spenarna börjar tunna ut lite. Detta brukar ske mellan dag 15-22 tidigast. Från och med upptäckt dräktighet bör du hålla din katt inne så att du har extra bra uppsikt över den. HÄR är en bra lista där man kan följa exakt vad som händer under dräktigheten.

Innan beräknad födsel är det viktigt att du hittar ett ställe där din katt kan lägga sina ungar. Det bör vara någon sorts låda med mjukt underlag och kanter så att kattungarna inte riskerar att trilla ut då dom föds både döva och blinda. Det är även viktigt att placera katten på ett lugnt ställe i huset för att slippa onödig stress. 

Katter brukar vara duktiga på att "säga till" när kattungarna är på väg då dom oftast vill ha stöd av matte eller husse. Det är mycket viktigt att du ser till att både mamma och ungar mår bra efter födsel. En förlossning kan ta hårt på mamman och en äggula brukar vara uppskattat efteråt för att få tillbaka kraften. 

Nu har dina kattungar kommit till världen och din första uppgift är att kolla så alla mår bra och hittar en spene att dricka mjölk från. Väg ungarna redan från födsel så att du kan hålla god uppsikt över deras viktökning.

En några dagar gammal kattunge.

Första och andra dygnet är dom mest kritiska dygnen för kattungarna, det är viktigt att du ser till att alla kattungar får i sig bra med mjölk från mammans rå mjölk som är extra näringsrik och bygger upp ungarnas immunförsvar. Ungarna bör öka med 10gr/dag (kan vara mindre första dygnet), försök och inte väga dom för ofta då dom behöver mycket lugn och ro, men se ändå till att hålla ett extra öga på ungar som står still eller tappar vikt. Verkar någon kattunge ha svårt att äta eller inte äter alls så kolla dom i munnen så dom inte har gomspalt som är en defekt som gör att kattungarna inte kan äta och kommer där med inte överleva.

Första veckan äter och sover mest ungarna. Men runt vecka två märker man att kattungarna börjar bli nyfiknare och utforskar boet lite mer. I slutet på vecka två bör alla ungar ha öppnat ögonen.

Den tredje veckan börjar kattungarna ta små promenader ut från boet under mammas uppsikt och regler. Det är nu lägligt att sätta in en kattlåda (tänk på att kanterna ska vara låga), runt 4 veckan har tänderna nästan helt kommit fram och det är nu lägligt att börja toa träna ungarna. Sätt dom där med jämna mellanrum så förstår dom snart vad du menar. Tänk på att aldrig straffa en kattunge som missar toan, dom lär sig snart var du vill dom ska gå på toa, städa noga undan deras miss annars kan lätt dom andra ungarna gå på samma ställe.

Under sjätte veckan kan du börja servera vanlig kattmat till ungarna. Lite uppblött torrfoder eller blötmat brukar vara en favorit! Ungarna äter, leker och sover väldigt mycket nu.

Kattungarna får tidigast lämna mamman när dom är 12 veckor gamla. Då ska kattungen kunna äta mat själv och vara relativt självständig. Det är även nu dom kan få sin första vaccinationsspruta. Tänk på att kattungar har väldigt känslig mage, skicka därför gärna med lite av ditt eget foder till dina köper så dom successivt kan byta foder.

När ungarna är stora nog och har flyttat så ska mamman kastreras för att förhindra ännu en dräktighet. Tänk på att det inte är säkert att ge P-piller till katter då det bara förhindrar löp, dom kan fortfarande bli dräktiga eller så kan dom kräkas upp pillerna. Gå hellre till veterinären direkt och kastrera. Du kan även läsa här hur en kastrering går till.

Annons:
carlas
2013-05-22 23:06
#1

Viktig och delvis välskriven artikel (igen) IdaL! Men den behöver förtydligas och kompletteras tycker jag.

1) Rubriken "Har du blivit med kattungar?" är missvisande. "Du" blir ju inte med kattungar, utan din katt blir. Ger dessutom intrycket att detta är ngt som bara händer … out of the blue. Intrycket förstärks av meningen i inledningsstycket: "Har man upptäckt att sin katt är dräktig så… "

2) Andra stycket, kursiverat - citat: _Att avla på sin huskatt är inget att rekommendera då det redan råder ett så stort överskott av katter som söker hem i Sverige. Skulle det dock hända att din katt har blivit dräktig så finns det många saker du bör tänka på och ordna innan ungarna kommer till världen.
_

Bra med rekommendationen att inte avla på sin huskatt! Och bra med påpekandet om det stora överskottet! Men igen, "skulle det dock hända att …" kan lämpligen efterföljas av rekommendationen att abortera och kastrera i de fall dräktigheten "upptäcks" tidigt - eller där dräktighet rimligen kan misstänkas! Som t ex i de fall man låtit en okastrerad katt gå ute el på p-piller, el i de fall en sådan katt råkat smita ut. Åtminstone bör möjligheten till tidig abort och kastrering nämnas! Med tanke på det stora överskottet och det lidande detta medför … Vi lever år 2013.

[eskils]
2013-05-22 23:23
#2

Håller med carlas om att artikeln kan bli tydligare. Det vore framför allt viktigt att framhålla att en okastrerad katt under inga omständigheter får gå lös utomhus! Det finns ett riksdagsförslag om att detta snart kan bli förbjudet i lag, vilket bör nämnas.

Inte heller ska man låta okastrerade katter av olika kön träffas inomhus, i synnerhet inte föräldrar-barn eller syskon, för då riskerar ungarna att bli missbildade. Katter parar sig gärna med vem som helst, det går på ett ögonblick, så de får inte vara i samma rum helt enkelt.

Förebyggande åtgärder är a och o. KASTRERING!!! 

Efter att man skrivit de viktiga sakerna kan man fortsätta med att berätta, som du gör, hur man tar god hand om de hemlösa dräktiga honkatter som man fått hem genom t ex katthem eller förening, och hjälper mamman och ungarna till en bra start. Ingen ska "bli med" kattungar av sin egen huskatt.

IdaL
2013-05-23 00:21
#3

Har ändrat om lite i artikeln! Låter dock rubriken vara kvar även om det inte är personen som "får kattungarna" så bär människan ansvaret för deras liv, det ska man vara medveten om tycker jag.

Alexej
2013-05-23 00:51
#4

Bra artikel men kattungar ska vaccineras med 7-8 veckor och sedan med 12 veckor. Helst ska de då få några vilodagar sedan innan de flyttar. P-piller kan ge juvercancer och ska bara ges korta perioder och absolut inte som permanent preventivmedel.
Alla seriösa katthem och uppfödare säljer bara kattungar som är dubbelvaccinerade och id-märkta.  Full immunitet uppnås först  4 veckor efter andra vaccineringen. 

Sveriges veterinärmedicinska sällskap (SVS) och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) skriver:
Mängden maternella antikroppar hos kattungen är högst de första dygnen efter födseln, och börjar sjunka redan från dag tre. Efter 3-4 veckor är den som lägst, och fram till dess kattungens egen antikroppsproduktion kommer igång efter ca 6 veckor, är den mycket infektionskänslig. Durationen (avtrappningen) av maternell immunitet har visats stå i direkt proportion med honans antikroppshalt. Andelen kattungar till immuna honor som var känsliga för felint parvovirus var 10-30% vecka åtta till nio och steg till 100% från vecka 12 .

De rekommenderar vaccinering med 9 veckor och 12 veckor, riskgrupper tex katterier, katthem borde vaccineras mot parovirus, herpesvirus och calicivirus redan från ca 6 veckors ålder då det kan dröja upp till två veckor tills kattungens immunförsvaret bildar antikroppar mot vaccinet.

Slutrapport" Vaccination av hund och katt i Sverige"

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Upp till toppen
Annons: