Annons:
Etikett01-allmänt
Läst 9798 ggr
IdaL
4/14/13, 12:41 AM

Att fotografera din katt

Att fånga den där perfekta bilden på sin katt är nog varje kattägares dröm. I denna artikel tänkte jag ge er lite tips och råd på vägen till den perfekta bilden.

Att fotografera katter är väldigt annorlunda jämfört med att fotografera människor. Man kan inte säga åt en katt vad den ska göra och inte göra, det gäller bara att vara beredd när ögonblicket är perfekt för att fånga den där perfekta bilden.

Det finns dock en del saker som kan vara bra att tänka på medan du väntar på det perfekta ögonblicket. Första regeln är att alltid gå ner i ögonhöjd med katten, genom att göra detta får du en känsla av kontakt med katten samt att proportionerna blir mer exakta. Var även noga med att välja bakgrund med omsorg. Bakgrunden ska vara så neutral som möjligt, färgglada prickar i bakgrunden drar gärna uppmärksamheten från katten så försök hitta en så lugn bakgrund som möjligt.

Det andra man ska tänka på är att se till att hela katten hamnar i bild. Att klippa en tass eller halva rumpan på bilden blir sällan bra, försök istället att se till så att hela katten får plats på bilden. Har man som avsikt att bara fotografera en del av katten så kan man ha som regel att aldrig klippa rakt över några leder, det får proportionerna att se konstiga ut. Tänk också på hur du placerar din katt i bilden, en bild på en katt i mitten rakt framifrån blir oftast väldigt vanlig och lite tråkig. Försök istället att tänka kreativt och kanske placera katten till vänster i bilden om katten kollar till höger, då blir det mer luft åt det håll katten kollar åt och man får en känsla av att katten får bättre plats i bilden. 

Tänk på att kameror reagerar på hur ljust det är där du fotograferar. Har du dåliga ljusförhållanden blir förutsättningarna för en bra bild mindre. Så fotograferar du t.ex. i ett rum där det är mörkt så försök tända så många lampor som möjligt för att få större chans till en bra bild. 

Försök undvika att använda dig av blixt. Blixten ger ofta ett hårt ljus på bilden och skapar osmickrande och hårda skuggor, det är även väldigt ofta som kattens ögon blir "lysande" av blixten. Försök istället hitta en bra plats med naturligt ljus att fotografera på.

Många brukar fråga mig vad man ska köpa för kamera för att ta bra bilder. Mitt svar brukar oftast bli att det är inte kameran som gör bilderna utan det är fotografen. Givetvis har du lite bättre förutsättningar för en bra bild om du äger en systemkamera än en mobilkamera eftersom att du har större kontroll över inställningarna på en systemkamera. Som jag sa så beror mycket på dig, det är alltså fullt möjligt att lyckas med bara en mobilkamera!

_Hoppas artikeln har varit till någon nytta!
Lycka till med era bilder och dela gärna med er av resultatet.
_

Annons:
Jessicahagstrom94
4/17/13, 10:46 PM
#1

Och har man en katt som inte vill titta åt "rätt håll" eller in i kameran när man fotar kan man använda sig av en låtande leksak som man håller i samma nivå som man vill ha kattens blick.. :) 

Såg inte om du hade skrivit det redan.

Gatukorsning
4/18/13, 8:45 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

För min del så hinner jag aldrig ta fram "den riktiga kameran" när jag vill fota katten sponant när hon gör något busigt eller är bedårande söt. Då blir det oftast mobilen som får agera kamera…

Det kan bli något sådant här då till exempel. Skärpan är ju inte den bästa i mobilen…

Lite extra tid, lite extra omtanke, lite extra tålamod och så lite extra kärlek är allt som behövs för att låta en skyggis tassa sig in i ditt hjärta!

[kaffebönan]
4/18/13, 9:55 PM
#3

Jag tycker allid att om man använder blixt så givetvis blir ögonen hemska…och har jag inte blixt så blir allt så mörkt istället..

IdaL
4/18/13, 10:02 PM
#4

#3 Det glömde jag såklart nämna, att man ska helst undvika blixt för att blixtljuset blir ofta väldigt hårt. Det är mycket bättre om man kan ha naturligt ljus! Ska lägga till det.

Jessicahagstrom94
4/18/13, 10:06 PM
#5

#3 Har du systemkamera kan du ju ändra ljusinställningarna så bilden inte blir mörk, slutartid, ISO, bländare. och se till att ha så mycket ljus du bara kan ha på i rummet :)

[kaffebönan]
4/19/13, 8:37 AM
#6

Har tyvärr bara vanlig kamera…😄

Annons:
Fridaaaa
4/19/13, 9:07 AM
#7

#6 Jag hade en digitalkamera innan, men det finns lite olika inställningar osv. Du får testa dig fram, vad är det för märke?

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

[kaffebönan]
4/19/13, 10:23 AM
#8

#7 en sony cyber-shot

IdaL
4/19/13, 12:37 PM
#9

Vanliga lampor hjälper också! :) Förr brukade jag ta en vanlig skrivbordslampa och rikta på motivet, hjälpte väldigt mycket kan jag säga :)

[ElinTjej]
6/26/13, 10:07 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Här är min kissemiss

Cahira
11/15/13, 6:01 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Jag använder vippor först på marken och runt katten och fixar fokus sedan tvärdrar upp vippan över mitt huvud och tar bilden. Speciellt med kattungar. Med äldre gör jag random visselljud. :) 

Och ibland har man helt enkelt bara tur och katten samarbetar. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Cazzos
11/15/13, 4:08 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Här är min gudson! (min systers katt)

Det är den finaste bilden jag har på honom för tillfället, han är äldre nu och tjockare men har inte försökt mig på att ta ett fint foto på honom ännu. 😃


lollonr4
11/15/13, 6:07 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

Här är min pajas :)

Annons:
IngaTrnqvist
11/16/13, 1:00 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

Jättebra artikel :)
En katt jag fotograferade för några veckor sedan. (Inte min katt.)

Jessicahagstrom94
11/16/13, 3:35 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

😂

Skulle ha haft en riktig fotostudio.

molbojse
8/18/16, 3:43 PM
#16

Jag som har rätt bra utrustning siktar på att ha ett objektiv med kort skärpedjup och ett teleobjektiv :) Då har man fler möjligheter och kan stå på håll och fota och samtidigt kunna vara lite förberedd på var katten planerar att ta vägen.

Sekvensfoto är även min bästa vän! Av tio bilder så får man nästan garanterat en som blir bra ;)

Behandla mig som om jag vore frisk men tänk på att jag är sjuk.

Mb_Jonsson
8/23/16, 7:47 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

Här är våran lilla kissekatt 🙂

www.bilslakt.se

Upp till toppen
Annons: