2013-04-13 13:31 #0 av: IdaL

Har du bestämt dig för att skaffa katt? Det kommer bli det bästa du gjort, du och din katt kommer bli som bästa vänner. Innan du får hem din nya familjemedlem är där lite som du bör tänka på.

Var hittar jag katten?
Du kan ju börja med att kolla runt på olika annonser på internet och i tidningar. Tänk på att alltid kolla så att kattungen är minst 12 veckor gammal när du hämtar den, innan dess är den för ung för att lämna sin mamma.

Förutom att kolla annonser så kolla gärna närliggande katthem, där finns många katter som söker nytt hem. Katthemmen har både kattungar och vuxna katter och hjälper dig gärna att hitta rätt katt för dig. 

Hur väljer jag?
När du åker iväg och kollar på kattungar så är där en del som du kan tänka på att kolla igenom och fråga efter. Här kommer en liten punktlista som kan vara bra att gå efter.

  • Katten ska vara minst 12 veckor gammal
  • Hör efter om katten är grundvaccinerad, annars bör man göra detta så snabbt som möjligt
  • Känn på kattungen och kolla över päls, tänder och ögon så att allting ser bra ut

Förutom ovanstående punkter så tänk på att du ska välja en ny familjemedlem så ta god tid på dig. Se gärna till att välja en unge som är nyfiken på dig, vänlig och leksugen.

Innan katten kommer hem
Innan du får hem din nya familjemedlem är det en del saker du bör ordna.

Först och främst, se till att ha en kattlåda som står alltid tillgänglig för din katt. Kattlådan fyller man med kattsand som finns att köpa i vanliga mataffärer, det finns massor med olika sorter att välja mellan beroende på vad man vill ha. 

Två skålar måste du även införskaffa, en för mat och en för vatten. Hör gärna med din säljare vad dom använder för kattmat och om du kan få med en liten påse hem så att du kan vänja din katts mage vid ditt foder. Vilket foder man ska välja är beroende på katten men det finns en hel uppsjö av foder som är super bra och mindre bra. Det man måste tänka på är att byta foder successivt eftersom katter har väldigt känslig mage.

Lite roliga leksaker brukar vara uppskattat av alla katter så ha gärna någon skojig leksak förberedd för katten. Ett klösträd brukar även vara uppskattat och du slipper en massa rivande i möbler.

Kattens hemkomst
Nu är det dags för din nya familjemedlems hemkomst! När du kommer hem så sätt ner buren på ett lugnt ställe och öppna den. Sätt dig en bit ifrån buren så att din katt inte känner sig trängd.

Man måste tänka på att allting är nytt för katten så om den verkar väldigt rädd i början så är det fullt normalt. Låt den ta tid på sig att lära känna alla nya lukter och intryck, den kommer komma till dig tids nog. Ha gärna en liten leksak och locka med, det brukar bryta isen ganska fort.

När katten har fått vänja sig lite vid den nya miljön är det dags att visa var mat och låda finns. Sätt katten i lådan så att h*n förstår att detta är dens toalett. Försök sätta katten i lådan efter måltid och med jämna mellanrum tills den gjort sitt första behov. När den väl har gått på toa 1-3ggr så brukar dom förstå vad du vill. Straffa aldrig en katt som missar toan! Det är bara att fortsätta öva, vissa behöver lite mer tid på sig att förstå.

Dom första dagarna kan katten vara lite skygg men se till att spendera mycket tid med katten och låt den vänja sig vid dig så bryter du isen snart.
Lycka till med din nya familjemedlem!