Annons:
Läst 14188 ggr
IdaL
2013-04-13 17:21

Kastrera katten - Varför?

Det finns massor av anledningar till varför du bör kastrera din katt, inte minst för att förhindra kattungar utan även för kattens egen hälsa. I denna artikel tar vi upp varför det är så viktigt att kastrera din katt.

Huskatter ska inte användas i avel och bör därför kastreras, för katten och andras katters egen säkerhet och hälsa. Anledningen till att huskatter inte ska användas i avel är det stora överskott av katter som finns. Genom att medvetet ta en kull ökar du överskottet av huskatter och skapar fler hemlösa katter. Kastrering ska ske innan katten vistas utomhus utan uppsyn och vid innevistelse tillsammans med en okastrerad av motsatt kön.  Kastrering av hon- och hankatter görs hos veterinären. Ring din närliggande klinik för att få exakta prisuppgifter.

Det håller även på att lagstiftas om en lag för kastrering och chipmärkning av alla katter som vistas utomhus.

Honkatter

En okastrerad honkatt löper, hur ofta eller hur länge löpen pågår är ofta beroende på katten. Vissa honor löper väldigt ofta medan andra löper mer sällan. Främsta risken med att ha en okastrerad honkatt är att hon riskerar att bli dräktig om hon går ute. Många katter kan bli dräktiga redan vid 4-5 månaders ålder, en alldeles för tidig ålder då katten varken är mogen psykiskt eller fysiskt för kattungar.

Honor som löper kan bete sig olika men främsta tecknet är att dom står med rumpan i luften och går runt och kallar väldigt mycket. Under löpen äter honan inte så mycket och magrar lätt av/tappar päls. Under löp mår alltså honorna mindre bra.

Vissa kanske tror att det räcker med att ge sin hona p-piller vilket inte är att rekommendera. P-piller ger ökad risk för juvercancer och livmoderinflammation, det kan alltså medföra sjukdomar och ohälsa för din katt. Det är inte heller bra att proppa din katt full med läkemedel livet ut om hon ändå inte ska användas i avel. P-piller är inte heller helt säkert då det bara förhindrar löpen, honan kan alltså fortfarande bli dräktig. Det är även vanligt att katterna kräks upp eller spottar ut pillerna när man inte ser.

Det lönar sig alltså att kastrera sin hona inte minst för hennes egen hälsa. Förutom ovanstående så brukar även en kastrering ge en mer tillfredsställd sinnesstämning och katterna brukar bli mer tillgivna och söker mer kontakt.

Hankatter

Hankatter blir könsmogna vid 6 månaders ålder och det märks ofta genom att urinet får en extra stark doft. En okastrerad hankatt kan börja revirmärka sitt hem (golv, väggar, möbler etc.) och går ofta runt och kallar högt på honor.

Har man en okastrerad hankatt ute har dom ofta ett stort revir som dom hela tiden utvidgar. En okastrerad hankatt är även mer revir säker och slåss med andra om sitt revir. Detta resulterar till att du får en katt som riskerar att hamna i slagsmål ofta och att dom ibland kan vara iväg i flera dagar. 

Förutom detta så bidrar även din hankatt till fler oönskade kullar om året. Kastrerade hanar är oftast mer tillgivna och blir mer hemtama och hamnar inte i trubbel så ofta. 

Kastreringen

7 Månader gammal honkatt som precis blivit kastrerad. Foto: Gatukorsning

En kastrering är ett enkelt ingrepp som utförs hos veterinären. Vanligtvis så lämnar man katten hos veterinären under morgonen och får sen komma och hämta den redan på eftermiddagen. 

Både honkatter och hankatter sövs under ingreppet.
På honorna tar man bort äggstockarna och livmodern. Detta gör man genom att lägga ett litet snitt på magen som sedan sys igen med ett par stygn. Honorna blir oftast hemskickade med tratt för att dom inte ska kunna slicka upp stygnen. Det finns även en del veterinärer som gör så kallade titthåls operationer - det innebär att man lägger bara ett litet snitt och ingreppet är mycket mindre.

På hanarna öppnar man pungen och tar ut testiklarna. Pungen sys inte igen utan får självläka. Oftast är hanen sig själv efter redan 2 dagar. Att kastrera en hankatt kostar oftast något mindre då ingreppet är mycket enklare.

När du får hem din nykastrerade katt så låt dom ligga på ett varmt ställe där dom kan piggna till i lugn och ro. Du bör inte lägga katten direkt i sängen då vissa katter kan kissa på sig efter narkosen.

Annons:
[eskils]
2013-05-21 11:50
#1

En viktig och välskriven artikel IdaL! Det är ju oerhört bra att ni på Huskatter.ifokus tar klar ställning, i teori och praktik, för kastrering av huskatter. (För det gör ni väl??!!)  Vi behöver vara många som hjälps åt för att lindra nöden bland de tusentals nödlidande hemlösa katterna, som allihop är resultatet av att kattägare struntat i att kastrera sina katter.

Saknar dock det argumentet i artikeln - att kastrering av ägda huskatter är en viktig hjälp till deras redan hemlösa och ofödda hemlösa kamrater. Om de hemlösa inte blir fler hela tiden, om man kunde bromsa ökningen, skulle de ju ha större chans att få ett hem och bli älskade ägda katter!

Och så skriver du att en honkatt kan bli dräktig redan vid 6 månaders ålder. Det är tyvärr inte ovanligt att de blir dräktiga redan vid 4 och 5 månaders ålder.

carlas
2013-05-22 22:37
#2

Instämmer. Viktigt och välskrivet IdaL! Med kursiverade inledningsrader som: Huskatter ska inte användas i avel och bör därför kastreras, för katten och andras katters egen säkerhet och hälsa….

Eskils förtydliganden och tillägg i #1 är ovärderliga! Infoga detta i artikeln också. Och så hjälps vi åt att putta och hålla artikeln levande för alla läsare på Huskatter iFokus. 👋

IdaL
2013-05-23 00:16
#3

Ifogad informationen! La även till om den nya lagstiftningen som det pratas om, är det någon som har en länk till denna som jag kan länka vidare till? 🙂

Alexej
2013-05-23 01:16
#4

Den nya planerade djurskyddslagen?

Finns här: http://www.regeringen.se/sb/d/14129/a/181371
Lång läsning:)

Här finns en kort sammanfattning: http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/bra-och-daligt-i-djurskyddslagsutredningen

Här finns en lista över alla remissvar, många från katthem/kattföreningar:

http://www.regeringen.se/sb/d/15328/a/186182

----------------

Angående tratt för kastrerade honor. Inte många som använder de längre för de brukar vara väldigt störande för katter. Katter slickar sällan sina kastreringssår (så som hundar gör, de behöver alltid tratt). En del använder hellre krage. Vi använder nästan aldrig tratt på en kastrerad katt, kanske en katt/året som får komplikationer och får då tratt eller krage.

Gunilla som har Kattföreningen Kattkedjan i Strömstad säljer de: http://www.tradera.com/uppblasbar-krage-till-katt-trevligare-an-tratt--auktion_161603_182443160

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[eskils]
2013-05-23 14:06
#5

#3 Bra att du lade till information om hemlösa katter och kastrering. Du bör nog också lägga till att kastrering ska ske så snart katten är könsmogen, vanligen vid ca 6 månaders ålder. En del veterinärer kastrerar tidigare än så.

----

Här är länk till förslaget om ny djurskyddslagstiftning, kapitel 3-7.
http://www.regeringen.se/content/1/c6/18/13/71/e5f392dc.pdf

På sidan 243, inledningen till kapitel 7, står detta:

**7 Övergivna och förvildade djur
**Utredaren föreslår fem åtgärder för att lösa problemen med
övergivna och förvildade djur (herrelösa djur).

Den andra åtgärden är att det införs ett tydligt förbud i djurskyddslagen mot att överge djur.
Den tredje åtgärden är att det införs krav på att katter ska
vara märkta och registrerade.

Den femte åtgärden är att katters förmåga att fortplanta sig
föreslås begränsas om katternas tillåts röra sig fritt utomhus.
Detta kan bl.a. handla om kirurgisk kastrering eller genom
medicinsk behandling och bör regleras i Jordbruksverkets djurskyddsföreskrifter.

(Mina understrykningar) Hoppas verkligen att dessa åtgärder röstas igenom i riksdagen!! ❤️

[Mustangcab]
2013-05-23 23:25
#6

Hankatter kan bli fertila innan 6 månaders ålder och alla veterinärer gör inte buksnitt vid en kastrering av honklatt utan använder sig av flanksnitt dvs går in från sidan. Dessutom så tas äggledararna också bort. Läs gärna mer om det på kattstatus.

http://www.kattstatus.se/sida1.html

Annons:
IdaL
2013-05-23 23:40
#7

#4-5 Tack ska lägga till det!

#6 Flanksnitt blir väl titthålsoperation?

carlas
2013-05-24 00:34
#8

#7 Nej titthålsoperation har inget med flanksnitt att göra. Bra att klargöra.

Flanksnitt är en kirurgisk teknik för honkastrering som alternativ till buksnitt (linea-albasnitt). Man går in vid sidan av katten s a s. Finns för och nackdelar. Detta plus frågor om för och nackdelar med tidig kastrering (före 6 mån ålder) diskuteras i en studie från 2009, av Jessica Magnusson vid SLU, här http://stud.epsilon.slu.se/184/3/magnusson_j_090522.pdf

Toppen om den informationen kan spridas!

[Mustangcab]
2013-05-24 01:13
#9

Nej titthålskirurgi utförs inte vid kastrering. Det heter laparoskopisk kirurgi. Här är en länk om detta på operation i buken på människor.

http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Undersokningar/Titthalskirurgi-i-buken/

Alexej
2013-05-24 07:48
#10

Här lär man sig något nytt:) Visste inte heller skillnaden.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

IdaL
2013-05-24 13:13
#11

Jaha, där ser man, lärde mig något nytt jag med! :) Men är flanksnitt vanligt numera eller är det relativt ovanligt?

[Mustangcab]
2013-05-24 14:24
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Om du har en veterinär som är utbildad i England så är det vanligt. Jag vet flera uppfödare som kastrerar tidigt som föredrar det framför det vanliga buksnittet. De jag har kastrerat har dock varit huskatter.

Här är ett foto på hur det ser ut och katten hade heller ingen tratt och var lika pigg som vanligt dagen efter.

Gatukorsning
2013-05-24 22:39
#13

Jag har ju den stora äran att dela mitt hem med bland annat katten med tratt på bilden till artikeln.För henne uppstod det en del komplikationer efter kastreringen som enligt veterinären var förekommande men inte vanligt. Så hon fick behålla tratten ett bra tag eftersom hon inte kunde låte bli att slicka runt och på såret hela tiden.

Vad mycket bra information det fanns här om olika sätt att kastrera katt på!

Lite extra tid, lite extra omtanke, lite extra tålamod och så lite extra kärlek är allt som behövs för att låta en skyggis tassa sig in i ditt hjärta!

Annons:
Zandrama
2013-07-17 11:14
#14
IdaL
2013-07-17 12:22
#15

#14 Men va? Nu är jag besviken.. 😕 Så det blir inget som går igenom från den nya djurskyddslagen? 😮

Zandrama
2013-07-17 12:28
#16

#15 Såvitt jag har kunnat hitta verkar det bara vara förbudet mot tidelag (bra det iofs) 😕

//Belinda aka Zandrama

[[eskils_]]
2016-03-03 12:15
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

Nu är det snart vår igen och en del veterinärer har kampanjer som gör det billigare för kattägare att kastrera sina katter. Viktigt och bråttom att få det gjort!

Här har jag samlat några pågående kampanjer med rabatt på kattkastreringar som jag kunde hitta via Google. Fyll gärna på ni som vet fler.

Det är ju bara fördelar med att kastrera sin katt - för katten själv, för husse/matte, för grannarna och inte minst för alla de hemlösa katterna som då slipper bli ännu fler. Glad 

Och passa på att få ID-märkning på samma gång!

Veterinärförbundet rekommenderar numera 4 månader som lägsta lämpliga ålder för kastrering av katt (tidigare 6 månader).

----------------------------------------------------------------------

Norrtälje
http://blogg.kattcenter.se/

Årsta

http://arstakliniken.se/

Vallentuna
http://vallentunakattcenter.se/2016/01/16/bagheera/

Norrköping
http://www.evidensia.se/djurkliniken-norrkoping/kastreringskampanj

Linköping
http://www.anicura.se/jagarvallens-djursjukhus/aktuellt/kastrationskampanj/

Lerum

http://lerumsdjurklinik.se/

Värmland
http://www.djurskyddet.se/westrawermland/aktuellt/kastreringskampanj/

Karlstad
http://solstadenssmadjursklinik.se/blog/2016/01/

Munkedal - endast 5 mars!
http://allevents.in/munkedal/katt-kastreringskampanj/1114318635269388#

Kristinehamn
http://kristinehamnssmadjursklinik.se/2016/01/

Örnsköldsvik
https://www.facebook.com/199129693442661/photos/a.361872377168391.85796.199129693442661/1068563396499282/?type=1&theater

Åland
http://www.djurskydd.ax/2016/02/12/kastreringskampanj-katt/

Jessicahagstrom94
2016-03-04 12:57
#18

Många kommer med argumentet att man inte ska få avla fram raskatter heller, för dom tar ju också hem från hemlösa katter. Vad svarar man på det? Raskattsaveln sköts dels på ett seriöst sätt och det finns inte 150.000 hemlösa raskatter, men just argumentet att raskatter tar hem från hemlösa katter - det är ju sant - men folk ska väl få ha sin drömkatt. Var säger ni?

ElisabethB
2016-03-05 10:37
#19

#18 Ja du, det är inget lätt argument att bemöta. Kanske med att folk som skaffar raskatt är ute efter något specifikt med katten, utseende, temperament, utställningar mm…

😊 Det är bättre att fråga och verka obildad, än att vara tyst och förbli obildad. 😉

[[eskils_]]
2016-03-05 11:23
#20

#18 Problemet är när folk betraktar sin katt inte för vad den är, nämligen ett kärt sällskapsdjur och familjemedlem, utan som en statuspryl att skryta med. Då försöker de skaffa en raskatt att imponera med. Men eftersom riktiga, seriöst uppfödda raskatter kostar många tusen kr så köper de snåla statusjägarna en katt med påstådda rasinblandningar. Dessa kostar mindre och då kan de fortfarande (försöka) imponera på vänner och bekanta med sin "fina" katt.

Aveln av sk blandraskatter med t ex "50% skogSkatt, 25% perser och 25% huskatt" är ingenting annat än ett grymt sätt av uppfödarna att tjäna pengar på sina stackars honkatter, som riskerar liv och hälsa vid varje dräktighet. Kattungarna som uppfödarna säljer till lättlurade statusfixerade människor är i själva verket ingenting annat än huskatter, eftersom de naturligtvis inte har STAMTAVLA. Blandrasaveln borde förbjudas.

En riktig raskatt har stamtavla, alla andra katter är huskatter. Alla huskatter, och alla de raskatter som inte ska gå i avel, bör kastreras vid 4-6 månaders ålder för att minska mängden hemlösa katter. Bäst är att kastrera katten före försäljningen.

Alla katter är lika trevliga som sällskapskatter oavsett föräldrar och utseende!! ❤️

Annons:
[LoveUnite]1
2016-03-07 09:16
#21

Förbud all katt avel tills alla katter som finns har hem.

Jag önska detsamma gällande hundar också, total stop där tills alla hundar som finns har hem.

Ey, borde vara samma sak gällande människor, förbud födsel av barn tills alla hemlösa barn har ett hem!

Man kan ju alltid drömma.

Ne asså, jag är allvarligt, innerst inne önskar jag detta för att jag vill inget mer än att alla som inte har ett stabilt, kärleksfullt hem oavsett djur/art/ras/kön ska kunna få ha det, alla förtjänar det!

Kram

Jessicahagstrom94
2016-03-11 21:17
#22

Tycker inte om när folk säger att man inte ska få avla på raskatter heller, nu gör jag inte det, men jag ser inget fel i det.

[[pimey]]
2016-03-12 08:09
#23

ni ska tacka seriöst avelsarbete och uppfödare för det de gjort

[[eskils_]]
2016-03-12 12:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#24

"Kastrera mera!

 Det är mars! Nu börjar katternas parningssäsong och inom ett par månader börjar det födas såna här små gryn i buskage, under balkonger och i vedstaplar mm. Många kommer inte att överleva den första tiden…
 Är din katt far till alla barnen?
 Givetvis är det viktigt att kastrera alla katter, men om du har en hankatt som är okastrerad och går ute är det extra viktigt att han blir kastrerad eftersom du inte alls har koll på vilka (kanske hemlösa) honor han träffar på sina vandringar. Ta ditt ansvar, beställ tid idag!
 (Du minskar dessutom risken för att han vandrar långt iväg för att hitta en hona att para sig med).
 Sprid budskapet och dela gärna!"

Stockholms katthem

Helena1978
2016-03-14 14:48
#25

#18 Jag tycker att raskattsaveln inte kan skuldbeläggas för att det finns hemlösa katter, för de som föder upp raskatter har ju ofta köpare till sina kattungar innan de är födda, och de som inte är tingade brukar ju tingas förr eller senare, dessutom går ju inte heller alla ungar i en kull till avel varje gång, det är ju ett avtal mellan uppfödaren och köparen om den inte skall användas till avel utan till sällskap så ska de ju kastreras.

Jag tycker att de hemlösa katterna kan skyllas på oseriösa ägare, som inte tar sitt ansvar och kastrerar sina katter. För om ingen av oss som har huskatter skulle kastrera våra katter så skulle det ju vara helt omöjligt att hitta hem till alla kattungar, även om ingen skulle köpa en raskatt.

Om folk tog sitt ansvar och kastrerade sina katter, skulle antalet hemlösa katter minska drastiskt.

Dessutom skulle ju raskattaveln nog riskera att dö ut om vi resonerade att en raskatt tar en plats för en hemlös katt, och satte stopp för raskattaveln, för det är ju inte bara Sverige som har problem med hemlösa katter.

Kan tillägga att jag äger ingen raskatt, men tycker att det är tragiskt att katter är hemlösa och far illa, tycker att alla som skaffar ett djur får tänka igenom om man är beredd att ta det ansvar det faktiskt innebär att vara djurägare.

Kan ju även tillägga att det inte är raskattsaveln som är problemet till alla hemlösa katter, det är huskattsaveln.

Helena1978
2016-03-14 22:01
#26

Kom förresten på att det nog inte är rätt att använda ordet avel på huskatter, då väldigt få parningar är planerade. Oftast springer ju honkatten ute och blir parad av en eller flera hanar, vilket ju ger en kull ungar.

Jag förknippar ordet avel med att man väljer djur med önskvärda egenskaper och/eller önskvärt utseende, temperament, bra hälsa etc och väljer ut föräldrarna noga. Dessutom kollar man ju upp båda föräldrarna så att de inte har någon smittsam sjukdom, eller ärftlig "defekt" som påverkar kommande generationer negativt.

Nåväl nog om det, sorry att jag skrev så mycket men tycker inte att det är försvarbart att stoppa raskattavel pga hemlösa katter.

Betalar man för en raskatt så har man tänkt igenom vilka egenskaper hos rasen man vill ha, jag tycker att alla skall ha rätt att välja raskatt eller huskatt.

[[pimey]]
2016-03-15 08:27
#27

Ja alla ska få välja på art köpa en huskatt eller raskatt… Om raskatter kommer från en seriös registrerad uppfödare som testar sina djur och avlar sunt och inte en person som parar påhittade otestade katter och försöker dryga ut lönen. Och om huskatten kommer från ett katthem eller jourhhem och inte familjens Svenssons "unika vackra långhåriga delvis skogSkatt" som sprungit ute och blivit dräktig och som de anser man måste avla på för att hon är så unik och snäll. Raskatuppfödare avlar inte som hundupofödare dvs efter egenskaper då katter inte har så mycket egenskaper mer än lugn ras, delvis aktiv ras och aktiv ras. Vi fokuserar mycket på typ och hälsa

Annons:
Upp till toppen
Annons: