04. Beteende & Hälsa

Aktivering för katter - del 1

2013-05-01 22:43 #0 av: Buwenas

I denna Del 1 så kommer jag ta upp aktiviteter inom jakt och hjärngympa. Och berikning som ni kan ha i hemmet när det gäller gömställen/utkikspunkter.

Eftersom mina katter inte är utekatter så är det ju mitt ansvar att ge dem en stimulerande och utmanande och berikande miljö att leva i inomhus istället. Det har lett till många olika aktiviteter och många timmar läsande om berikning för katter, studerat hur katter är, diskuterat osv.

 Dock är dessa aktiveringar inte på något sätt bundna till inne eller utekatter. Snarare är det individbasserat eftersom att de flesta huskatter är väldigt olika då de inte är en homogen ras. Dock hoppas jag att något av tipsen ska kunna ge din katt lite extra skoj.

En regel jag har när det gäller aktivering av djur, speciellt katter som är svåra att banta. Är att man ska ge lika mycket eller mindre godis än energi som aktiveringen krävde. Alltså, om katten leker och är igång och springer så kan den få en klick med mat. Om den knappt rör sig under aktiveringen så räcker det med en liten bit.

Jag har delat upp mina aktiveringar och berikningar för att det inte ska bli för mycket att läsa i sträck, det är också anledningen till varför jag inte tar upp alla olika varianter på samma lekar.

Jag håller mig till olika grunder och ni får mer än gärna bygga upp olika aktiveringar som bygger på de grunderna och dela med er av i kommentarerna. I denna Del 1 så kommer jag ta upp aktiviteter inom jakt och hjärngympa. Och berikning som ni kan ha i hemmet när det gäller gömställen/utkikspunkter.

Jaktlekar, är speciellt värdefullt för innekatter som inte får tillgång till att använde de naturliga instinkterna att smyga och jaga villebråd. Att ha minst 2 katter som kommer bra överens brukar även det låta katterna få utlopp för den instinkten.

- Fjädrar på snöre. Något så simpelt som att ta ett gammalt ridspö, pinne eller liknande och knyta fast en tråd på som man sedan fäster i exempelvis påsk fjädrar. Detta kostar ungefär 10-20 kronor att tillverka och då kommer man ändå ha extra utrustning till flera omgångar istället för att betala 70 + kronor på djuraffären. Man kan även använda snören från skor och någon tygbit eller vad man än har hemma. Så länge katten gillar det så duger det.

När man tillverkat det så sitter man helt enkelt bekvämt och låter katten hoppa efter fjädrarna, smyga, snurra och allt annat som katten tycker är skojigt. Det som är viktigt om du har en lat eller svårmotiverad katt är att låta katten "vinna" alltså lyckas att ta fjädrarna minst lika många gånger som den "förlorar" alltså missar.

- Fiskespöt. Om ni känner någon som förut fiskade som ni kan få ett kastspö billigt av eller om ni gjort det så kanske ni har ett gammalt kastspö liggandes. Byt ut linan mot något som är mycket enklare att ta av men som ändå håller för katten. Ex brun lina för paket. Fäst en liten mutter i änden som ni lindar in i några lager svart tejp (för att katten inte ska kunna få ont av muttern om den träffar katten) då har ni ett ankare klart så linan faktiskt åker ut. Spänn nu fast något prassligt, ett par fjädrar eller vad nu eran katt gillar.

Leta sedan reda på den längsta ytan ni har i ert boende och börja kasta ut linan och veva sedan in den i omgångar så "bytet" rör sig ryckigt som ett djur som sprintar iväg och sedan stannar och tittar. Detta är något de flesta katter går igång på rejält.

- Jaga maten. Katter är ett stolt djur, de gillar att klara utmaningar och få veta hur duktiga de är. En utekatt får naturligt belöning när den fångar ett djur eftersom djuret antingen lever och sprattlar så de får leka, eller dog under anfallet och då har de mat. När innekatter fångar sina leksaksråttor så varken lever de eller levererar någon mat.

Detta är något ni kan ändra på. Köp en leksaks råtta, skär bort en bit stor som en 10krona på ryggen. Trä en starktråd genom huvudet/nosen på leksaken och knyt ihop men lämna nog mycket tråd så ni kan fästa ett koppel eller likande i tråden och då kunna dra leksaker med den. Ni kan även använda fiskespöt beroende på hur känsliga ni är för eventuell mat som råkar flyga ur leksaken om ni träffar väggen eller liknade.

Som ni kanske listat ut så ska ni fylla leksaken med blötfoder. Därefter börjar ni med att göra detta vid kattens mattid så katten är lite hungrig, låt den undersöka leksaken, visa att det är mat i den och dra iväg leksaken från katten. När katten börjar att jaga leksaken så låter du den jaga en kort stund innan den vinner och får slita bort pälsen på leksaksråttan och sedan få upp maten ur hålet. Ju duktigare katten blir desto svårare gör du jakten.

Hjärngympa, Jag misstänker att de flesta redan har hört talas om denna aktivering men för de som inte har det så kommer detta bli några roliga tips. De flesta djur behöver inte enbart jaga genom att springa efter djur för att få maten. Ibland måste de börja tänka efter och lirka.

-Ta godis genom hål. Ta en eller flera lådor i samma höjd och lägg exempelvist ett kompostgaller över och lägga godis i lådorna som katten kan fiska efter. Detsamma går att göra med en kartong man gör hål i om man inte har lådor.

- Välta mugg. Om ni har plast eller pappmuggar så ta eran katt, ta med en mugg som du gjort några små hål i, och några bitar godis som katten vill ha. Visa katten godiset, lägg godiset i muggen och låt katten välta burken och om den inte omedelbart får tag på godiset så ger du en godis och tar den i muggen. Gör om från början. Efter några gånger så lägg godiset i muggen, och vänd muggen upp och ner istället.

Här kommer användningen av hålen, katten kommer kunna känna lukten och förhoppningsvis välta omkull muggen och kunna ta godiset. Om katten inte förstår så backa tillbaka till första stegen igen.

När er katt har lärt sig så kan du ställa ut flera muggar med godis under. För lätt kan många av er känna nu? Det behöver inte vara svårare än så, ibland kan aktiveringen få vara simpel.

- Kartongen i kartongen. Om ni har en hyffsat stor kartong och en mindre, ta den lilla gör hål som är stora nog för att katten ska kunna få ut godis men inte större än att det ska vara lite jobb, gör ett hål stort nog för din katt att gå igenom i den stora kartongens sida. Ställ den lilla kartongen i den stora. Stäng den stora kartongen förutom hålet i sidan du gjorde.

Detta gör att din katt måste gå in i en kartong och därinne fiska i mörkret efter godiset. Mörkret är som ni säkert vet inte ett problem i sig för katten. Däremot blir förändringen av att helt plötsligt behöva anstränga sig för godis, i en mörk kartong och ur en annan kartong något som gör att katten kommer få anstränga sig mer.

Detta är samma för alla djur. Förändra miljön den arbetar i och den kommer få anstränga sig mer. Fram tills den dagen som den gjort det arbetet i tillräckligt många miljöer för att det ska gå på automatik.

 

 

Berikning i form av gömställen och utkikspunkter: Katter är djur som man lätt kan få att trivas inne genom att berika deras miljö utöver att man aktiverar dem. Någon av de viktigaste sakerna för en katt är lättillgängliga gömställen och utkikspunkter. Detta är grundpelare i katters natur och utan dem kan katten få beteendeproblem som kan bli svåra att få bort. Hur många ställen dom behövs beror på katten och hur hemmet är byggt, i vissa hem finns det nog naturliga platser och i andra hem finns det inte några alls. En naturlig plats kan vara så simpel som på byrån man lägger sin vikta tvätt på ;-)

-Gömställen. Ett av de viktigaste gömställen som finns för många katter om man har fler djur än bara en katt är toalådan. Detta är tyvärr något som ofta förbises och katter avlivas för att de då söker upp ett gömställe att göra sina behov på.

Ett bra sätt är att köpa en övertäckt låda, ställa den i ett hörn med öppen lucka ut mot rummet. Då vet katten att bakom sig så har den väggen. och hela rummet ser den. På så sätt kan katten känna sig tryggare på lådan.

Man kan även bygga ett litet "hus" och ställa lådan inne i. Eller om de finns ett gammalt skafferi så kan man sätta tyg längst ner så det hänger för halva öppningen och ställa lådan därinne.

När ni tänker på vart ni ska göra gömställen åt er katt så tänk på att katten kan vilja ha ett gömställe den lätt kan springa rakt in i, ett den kan hoppa upp i och många katter vill ha ett uppe vid taket.

De flesta av er har säkert en garderob som nästan går upp i taket eller någon annan möbel som gör desamma. Där skulle jag placera en tygbur eller liknande. Man "tar bort" dörren på buren oftast går det att rulla upp den. Placera sedan buren så katten kan se hela längden av möbeln och resten är övertäckt. Gärna med en mysig filt i buren.

Köp kattmöbler med rejäla gömställen både högt och lågt. Det finns många sätt att göra bra gömställen. Grunden är att katten vill kunna se långt från ingången om någon är på väg emot dem. De vill gärna se ut i rummet och förutom de akuta "springa och gömma sig" ställen den vill är gömmor högt upp.

En katt som är orolig, inte går på lådan, inte vill komma fram på dagarna och liknande saknar oftast gömställen när man kollar igenom hemmen. Katten håller sig därför så nära de få gömställen den har som den kan. Och då kan det bli fel med exempelvis rumsrenhet.

Men kom även ihåg att gå efter hur eran katt är. Vissa katter behöver inget mer än en gardin och en kruka för att ha sitt gömställe.

 

 

- Utkiksplatser. Utkiksplatser skiljer sig något från gömställen. Dels är de inte speciellt användbara på låga höjder och katterna har inte där någon användning av väggar eftersom de hindrar sikten Här kan de vila, sova och spana ut över hemmet, något som katter får mycket berikning av att göra eftersom det ligger i deras natur.

 

Det man istället ska tänka på är att placera dem så att katten kan se så mycket som möjligt. Exempelvis om ni har en hall som man där kan se in i två eller fler rum. Där är en perfekt plats för att göra en utkiksplats.

Något som vi planerar att göra är att bygga en trapp av en bred bräda med steg gjorda av små bitar av trä. Som en hönsstege. Denna kommer sedan leda upp till en gång gjord av plankor som går längst väggen av rummet och då och då bli betydligt bredare så det blir en bra plats för katten att vila och spana på. Jag förstår om man inte vill göra detta eftersom det tär en del på utseendet, men då föreslår jag att man köper höga kattmöbler och låta katten vara på era höga möbler.

 

I del nr 2 så kommer jag rikta in mig på aktiviteter gällande sammarbete och fysiskt träning. Samt berikning i form av "rätt" mat.

Anmäl
2013-05-01 23:26 #1 av: IdaL

Super bra artikel! Tummen upp

Anmäl
2013-05-26 22:50 #2 av: Lian1972

Mycket bra! Kan knappt bärga mig till kissarna vaknar så jag kan prova några av tipsen. Speciellt det där med fiskespöt och det med muggen :)

Anmäl
2013-11-15 15:42 #3 av: Fingerprints

Det med muggen var så lyckat här! Gud vad hon fick kämpa för att lista ut det i början. 

Anmäl
2013-11-18 01:01 #4 av: Cahira

Toppen artikel! Denna kommer spridas! 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.