09. Intervjuer

Intervju: Chaplins Katthem

2013-07-28 23:48 #0 av: IdaL

Detta är en artikelserie vi kommer forsätta med här på Huskatter iFokus. Vi intervjuar olika katthem här i Sverige och försöker belysa dem för deras fina jobb med våra katter.

Kattungen Chaplin, en symbol för katthemet Chaplin.

Berätta lite kort om ert katthem!
Vårat katthem ligger i Linköping och finns i anslutning till en villa.Det består av ett karantän rum och sen ett stort allrum med massa klätterställningar och hyllor på väggarna där katterna kan hoppa runt och leka.Det finnas även massa leksaker och ett bord för foder hantering och en kyl och frys för mat som behöver hålla kall.Vi Har även en grov entré där det går att släcka ner och där katterna kan få vila upp sig och vakna till efter veterinärbesök.Vi har även en tvättstuga där det går att bada och duscha katterna och sköta sår och tvätta korgar och filtar.Planen var att under sommaren bygga en kattgård i anslutning till allrummet så dom som vill kan få känna gräs under tassarna och jaga flugor.Men det blev blev lite skjutet på framtiden då vi fick in ett stort vanvårds ärende med flera dräktiga honor som behövde mycket hjälp. 

Vad är vanligaste orsaken ni får in katter för?
Folk ringer eller mailar oss för att det är en katt som ser smal/sjuk ut som går utanför deras hem eller jobb, Sen jobbar vi även med andra föreningar och hjälper dom med katter dom själva inte kan ta in då katten är så sjuk så den behöver stöd med tex mediciner eller såromläggningar dygnet runt då få föreningar har Ett katthem med folk dygnet runt.Sen har vi även 2 kolonier där vi försöker få in och kastrera och vaccinera och märka katterna,Sen händer det att vi får in vanvårds ärenden från myndigheter och veterinärer.

Virre, katten som blev sparkad i huvudet.

Vad är ert värsta fall?
Väldigt svårt att svara på men vi fick tex ett  samtal om en vuxen och en kattunge som skulle skjutas då ägaren dött och dom anhöriga hade bara slängt ut innekatterna mitt i vintern så katterna gick runt i samhället och försökte komma in i alla hus dom såg och tillslut blev en husägare arg och öppnade sin dörr och ställde sig och väntade på katterna och när dom kom i närheten så sparkade han dom med i huvudet så hårt han kunde. Som tur var såg en annan granne detta och ringde en annan förening som lovade hjälpa men länsstyrelsen hade redan beslutat att katterna skulle avlivas så dom ringde oss och frågade om vi kunde ta in dessa 2 katter om dom fångade in dom.Tyvärr tog det ungefär 2 veckor innan dom lyckades få in katterna i fällan men när ås var åkte vi och hämtade dom och körde dom till veterinären.Där konstaterades att kattungen fått en hjärnskada så han vinglade lite när han gick men detta skulle förhoppningsvis bli bättre med tiden.Den vuxna katten var det värre med.Han hade flera trasiga tänder och även flera blåsor i munnen efter tänder som ramlat ut och gått av.Det blev antibiotika till den vuxna och Veterinärfoder till båda två då dom var otroligt smala men idag lever båda ute i jourhem och har börjat lita på människor igen.

Men Det vanligast vi får in är dräktiga katter eller ensamma ungar med olika bekymmer.Vanligast så är det jätte smala och har olika infektioner från förlossningar eller förlossningsskador då dom fått för många kullar.

Hur många arbetar/hjälper till med katthemmet? 
Vi är för tillfället 9 medlemmar i föreningen men har utöver det ett varierande antal jourhem och volontärer som kommer och hjälper till.

Har ni någon sida med kontaktinformation/mer information?
Vi håller på och bygger upp en ny hemsida på www.chaplinskatthem.se men lite information finns även på www.fb.com/chaplinskatthem där det är enklast att få tag på oss just nu och sen finns det 2 mejl adresser Zarah@chaplinskatthem.seoch Info@chaplinskatthem.se

Har ni många katter i katthemmet/jourhem för tillfället?
Just nu har vi 20 kattungar i åldrarna 3-9 veckor och deras 5 mammor sen har vi även 4 hanar och 2 hög dräktiga honor.Vi har även 2 hanar som är permanent boende för att hjälpa oss att visa de skygga och blyga katterna vi får in att människor är snälla.Den äldre heter Chaplin och det är han föreningen är döpt efter sen har vi även Charlie.Båda kommer från misär ärenden men har visat sig vara såna snälla hjälpsamma katter att dom får stanna.Dom är jätte bra att ha då vi har ensamma kattungar då dom hjälper till att tvätta och kissa/bajsa ungarna åt oss och båda tycker bara det är kul med nya katter så dom är enkla att ha och göra med.

Om ni fick önska en sak som alla kattägare i Sverige skulle göra, vad skulle det då vara?
Oj ja måste nog säja som dom flesta andra att id-märkning och kastrering av alla katter skulle vara en himmelsk början. Men även att dom skulle höja sina tankar om katter tyvärr träffar man många som behandlar sin bil bättre än katter och det är väldigt sorgligt att höra hur lite vissa tycker katterna liv är värt.

Har ni några tips på hur man som privatperson kan hjälpa till i ert arbete?
Jag brukar svara att alla kan göra nåt.Vi behöver hjälp med allt från att gosa med katterna i hemmet till att stå med vid insamlingar/loppisar och prata eller ha en insamlingsbössa på sitt jobb. Man kan  också skriva ut information om föreningen och posta på anslagstavlor eller nåt så enkelt som att dela våra inlägg påwww.Facebook.com/chaplinskatthem för ju fler vi når ut till desto fler kan vi hjälpa.

Sen behöver vi ju även sponsorer både privata personer och företag alla kan göra nåt vi har väldigt fattiga människor som försöker hjälpa oss så vi har så små månatliga överförningar som 2-100kr och det kan ses som snålt av vissa men 2kr är ändå 2kroner och vi vet ju att vi får dessa varje månad och då är det ju enklare att planera vårt arbete.

Kan man inte hjälpa till i hemmet på grund av allergi eller liknade så om man kan måla,sticka,rita,krypla eller nåt annat trevligt hantverk så får man gärna skänka även sånt då vi då kan sälja dessa på våra loppisar eller på aktion.

Något som ni vill tillägga?
Vi får ofta höra av folk att dom inte har tid att komma för att dom har barn och ingen som kan passa och på detta brukar vi svara att dom ska ta med sig barnen.Barn gillar djur och djuren gillar barn så medan mamma eller pappar hjälper till så kan barnen leka med katterna det blir både vi och barnen glada av och mamma/pappa kan känna att dom gjort en god gärning.

Anmäl
2013-07-30 01:31 #1 av: carlas

Intressant och givande intervju, och ett riktigt fint initiativ till artikelserie om katthem. Ser fram emot flera! Blomma

Anmäl
2013-08-01 23:32 #2 av: liindaahh

Jag jobbar på chaplins katthem, och jag älskar det! :)

Anmäl
2013-08-02 01:47 #3 av: Tarotstollan

Mycket intressant, skall bli kul att läsa om alla katthemmen. Önskar att det fanns något här i närheten där jag hade kunnat hjälpa till.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2013-09-10 07:35 #4 av: [Kavring]

Vilken bra intervju!

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-10-18 00:46 #5 av: carlas

Och vi väntar med spänning på flera intervjuer i artikelserien. Viktigt ämne för våra vänner katterna Glad

Anmäl
2013-10-19 15:12 #6 av: Djurälskaren87

vilken bra artikel och intressant att få en insyn hur det fungerar med katthem. tyvärr har väll inte alla katthem de lika bra..

Anmäl
2013-10-19 15:48 #7 av: IdaL

#5 Jag har kontaktat lite olika katthem men tar gärna emot tips om katthem som ni skulle vilja veta lite mer om :) 

Anmäl
2013-10-19 22:30 #8 av: Clifftan

#7 Öbacka katthem skulle jag vilja veta mer om:)

Anmäl
2013-10-19 22:37 #9 av: IdaL

#8 Tack för tipset, ska se vad jag kan göra! :) 

Anmäl
2013-10-19 23:02 #10 av: Clifftan

#9 jättetolig artikelserie tycker jag:) om du vill ha fler förslag skulle jag även gärna läsa mer om djurskyddet Västerbotten :)

Anmäl
2013-10-20 10:47 #11 av: [[pimey]]

Öbacka katthem är där jag bor ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.