09. Intervjuer

Intervju: Tassebo Katthem

2013-08-30 16:08 #0 av: IdaL

Detta är en artikelserie vi kommer forsätta med här på Huskatter iFokus. Vi intervjuar olika katthem här i Sverige och försöker belysa dem för deras fina jobb med våra katter.

Berätta lite kort om ert katthem!
Vi är en Ideell stiftelse som startades 1984. Vi står under länsstyrelsens insyn och har en revisor som ska godkänna allt vi gör och som sedan skickar sin granskning till länsstyrelsen varje år. Vi har inga statliga eller kommunala bidrag, utan klarar oss tack vare snälla människor som sätter in gåvor på vårt plusgiro. Vi har en fastighet med tre fasta byggnader och två bodar. Sammanlagt får vi plats med 50 katter. Vår personal är ideell eller från olika projekt från försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Vi har en anställd, med reducerad lön, som har ansvaret för hela djurhemmet och dess personal. Vi är en styrelse på sju personer som gemensamt tar de beslut som behövs för att djurhemmet ska fungera så bra som möjligt. 

Vad är vanligaste orsaken ni får in katter för? 
De flesta katter som kommer till oss är hemlösa katter som folk hittar. De flesta av dessa katter är ungkatter som varken är kastrerade eller steriliserade. Tyvärr är väldigt få märkta och därför är det svårt att hitta ägaren till dem. Vi hjälper även till när det gäller dödsfall eller andra orsaker till att man inte kan behålla sin katt men de hemlösa har förtur.

Vad är ert värsta fall?
Tyvärr har vi många fall som har varit de värsta. Det kan vara katter som har svultit så länge att de inte kan stå på sina ben. Tyvärr har många av dessa katter redan fått skador på sina inre organ och går inte att hjälpa tillbaka till livet. Vi har fått in katter som har haft stora sår som har varit fyllda med parasiter som håller på att äta upp katten utifrån och in.

Flera gånger har vi fått in små kattungar som slängts i kartonger och ofta har flera av dem hunnit dö innan någon hittar kartongerna. Listan kan göras lång med allt elände som man har sett och som gör att man mår så fruktansvärt dåligt.

Hur många arbetar/hjälper till med katthemmet? 
Vi är allt från 3-8 personer som hjälps åt, lite beroende på om vi får folk från arbetsförmedlingen och försäkringskassan. Sedan har vi ett gäng som håller på med loppisen som är mycket viktig för vårt djurhems ekonomi.

Har ni någon sida med kontaktinformation/mer information?
Vi har en hemsida www.djurhemmet-tassebo.se och även ett Tasseboblad som utkommer fyra gånger om året. Alla som ger gåvor får detta under ett år.

Har ni många katter i katthemmet/jourhem för tillfället?
Vi har alltid fullt så vi har nästan alltid 50 katter. Lite beroende på om någon kan dela sitt rum med någon annan, de flesta katter vill bo själva.

Loppisarna på Tassebo är alla välkomna till!

Om ni fick önska en sak som alla kattägare i Sverige skulle göra, vad skulle det då vara?
Att de id-märker, kastrerar/steriliserar och vaccinerar sina katter. Vi önskar också att folk som förlorar sina katter hade gjort mer för att hitta dem igen och inte bara konstaterar att “nu är katten borta, vi skaffar en ny”. Människor med den inställningen får inte adoptera katter från oss!

Har ni några tips på hur man som privatperson kan hjälpa till i ert arbete?
Gåvor som vi får på vårt plusgiro är det absolut viktigaste för att vi ska kunna fortsätta vårt arbete. Bara veterinärskostnaderna förra året gick på nästan 270 000 kronor och maten var nästan lika dyr. Utan alla dessa otroligt snälla djurvänner som skänker pengar hade vi aldrig kunnat rädda så många sjuka och skadade katter som vi gör varje år. Alla katter som kommer till oss blir id-märkta, kastrerade/sterilserade och vaccinerade.

Även alla loppissaker som vi får in är guld värt då vi har loppisar nästan varje lördag.

Något som ni vill tillägga?
Vi hoppas att alla människor som ser en katt i nöd, tar in den och ger den ett rum med värme och mat  och under tiden försöker att hitta ett hem till den stackars katten. Allt för många kan se en katt i nöd men inte vilja ta in den på grund av rädsla för ohyra och sjukdomar, men det är inget att vara rädd för om man har katten åtskild från sina egna djur.

Anmäl
2013-08-30 16:59 #1 av: Josefa

Synd att det inte nämns något om hur många katter som de tar ihjäl vart år.

Anmäl
2013-08-30 17:15 #2 av: IdaL

#1 Vem?

Anmäl
2013-08-30 18:52 #3 av: Josefa

 Tassebo i HBG.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.