04. Beteende & Hälsa

Varför spinner katten?

2013-09-20 14:15 #0 av: IdaL

Alla som har katt kan säkert intyga att katter är rena spinn-maskinen. Men som kattägare har du säkert ställt dig frågan, vad betyder egentligen det spinnande lätet? och hur kan katten ens spinna?

Det finns många olika teorier på varför en katt spinner. Först och främst så kan man ju konstatera att katter spinner vid välbehag men det är också ofta en skadad katt eller en katt som föder spinner. 

Det finns dock en del forskning som tyder på att spinnandet har en läkande och lugnande effekt på kattens kropp. I studier visar det sig att det spinnandet lätet åstadkommer en vibration i kroppen på runt 25 Hz. Studier visar på att en vibration av denna kraft påskyndar läkningsprocesser och främjar bentäthet både hos djur och människor. Det är alltså visat att framförallt de låga vibrerande frekvenserna har en terapeutisk funktion, det gynnar sårläkning, har en smärtstillande funktion och underlättar andningen. 

Katten lär sig spinna redan i tidig ålder

Det syns även på studier att kattskelett till skillnad från hundskelett har en betydligt fortare läkningsprocess och med färre komplikationer. 

Vad händer då egentligen med kroppen när katten spinner? Det finns ingen konkret konstaterad forskning på hur spinnandet uppkommer men det finns en hel del olika forskningar.

Det finns olika teorier från olika forskningsstudier bland annat studier från 2004 på Scientific American, där man fick fram slutsatsen att det uppstår en vibration med hjälp av struphuvudets muskler i en sena som förenar nyckelbenet med strupen.

Senare studier visar även på att spinnandet spelar roll i kommunikation, bland annat spinner både mamma och kattungar för att lugna varandra. Men katter spinner också till oss människor, både i välbehag men studier säger även att katten spinner när den är hungrig.

Det finns alltså ingen konkret bevisad förklaring på varför katten spinner utan bara teorier. Kanske är det så att katten har en inbyggd förmåga att läka sig själv? Kanske är det där ifrån myten om kattens nio liv kommer?
Vad tror du?

Anmäl
2013-09-20 20:21 #1 av: Cahira

Våra stämband vibrerar ju när vi pratar så jag tror de helt enkelt använder stämbanden på samma vis, men utan ljud :) 

De spinner vid njutning, stress och smärta vet jag. :) Även som lugnande signal ev?

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2013-09-20 20:36 #2 av: IdaL

#1 Men en katt kan mjama samtidigt som den spinner, det går ju inte att göra två olika ljud med stämbanden samtidigt Skämtar Men visst, det är klurigt! Frågan är om det kan ha läkande effekt på deras kroppar, ganska kul och fundera på tycker jag! :) 

Anmäl
2013-09-20 20:37 #3 av: Cahira

Deras spinnande har samma lugnande effekt som då vi gungar oss själva fram och tillbaka. Men hur de spinner vet jag inte, men jag vet att spinnet är vad som skiljer små kattdjur från stora kattdjur som ryter istället. :) 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2017-02-04 18:56 #4 av: Mr_Si

intressant artikel! :)

Anmäl
2017-02-10 12:54 #5 av: Calcifer

Gammal tråd jag snubblade över, men #2, jodå, det kan man. Det finns munkar inom buddhismen som tränar på just detta. Däremot är det inte något som är lätt eller nåt gemene man kan göra hur som helst. Men omöjligt är det inte. Skämtar

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.