2013-11-15 17:57 #0 av: IdaL

Här kan du läsa ytterligare en intervju av vår artikelserie där vi intervjuar olika katthem för att få mer information om deras verksamhet och arbete med katterna.

Såhär ser Öbacka Djurhem ut.

Berätta lite kort om ert katthem!
Öbacka Djurhem är en ideell förening som startades 2003. Vår verksamhet fanns flera år i olika hyrda lokaler. 2010 köpte föreningen ett gammalt missionshus som har byggts om / renoverats med pengar bl a från EUs Leader projektet. OCH en massa frivilliga arbetstimmar..

Vi har nu ett funktionellt, modernt katthem utan burar. Vi har istället gjort rum med mera" hemmiljö". På övervåningen har vi också ett litet kattpensionat

Vad är vanligaste orsaken ni får in katter för?
Vi tar nästan bara in hittekatter via polis/länsstyrelse, eller andra katter utan ägare. Det finns tyvärr så många hemlösa katter att vi inte kan hjälpa till med omplaceringar, utom i särskilt behjärtansvärda fall( I mån av plats).

Rummen är inredda för att skapa hemtrevnad för katterna.

Vad är ert värsta fall?
Vi har ju Haft många "speciella" katter , svårt att nämna nån men just nu har vi en katt som vi kallar Vincent, När han kom in(hittekatt) vägde han 2,5 kg. Han är en stor kille som normalt skulle ha vägt ca 5kg. Vi trodde först att det var en gammal katt med ev njurfel eller svår diabetes, eftersom han var så mager. Men blodproverna var normala. Han hade oxå flera sår som vi bara kan spekulera i hur han fått, men troligen har han blivit biten av något djur. 

Stackars Vincent med sitt sår på ryggen var jätte smal när han kom till katthemmet

Han var även full med parasiter, så han kräktes upp den mat han åt upp. Men efter avmaskning så fick han behålla maten och sakta men säkert har såren läkt och han har börjat öka i vikt. Han väger nu ca 4 kg och bor i ett jourhem för att återhämta sig helt innan han kan adopteras bortHur många arbetar/hjälper till med katthemmet? 
Inga anställda utan vi är ett 10-tal volontärer som sköter om katterna:En kille som sköter katterna mån-fre som sin dagliga verksamhet( kommunen) och en städerska halvtid som vi har via arbetsförmedlingen ( arbetspraktik). Vi andra tar hand om helger, röda dagar. Några jourhem för katter med speciella behov( medicinskt eller skyggisar) Vi har även folk som gör sin samhällstjänst hos oss+ praktikanter. Allt från Barn från åk 6 till folk som behöver praktik för att komma tillbaka till arbetslivet igen. Katter är ju som bekant en bra medicin för kropp och själ..

Har ni någon sida med kontaktinformation/mer information?
Vår hemsida www.obackadjurhem.se  och Facebook  " Öbacka Djurhem"

Har ni många katter i katthemmet/jourhem för tillfället?
Just nu har vi ett 20-tal katter på katthemmet

Vincent repar sig för var dag som går och återhämtar sig för att snart hitta ett för-alltid hem.

Om ni fick önska en sak som alla kattägare i Sverige skulle göra, vad skulle det då vara?

Om vi fick önska något så vore det att alla katter som får vara ute ska vara kastrerade och idmärkta

Då slapp många katter födas ute, bli förvildade och gå ett hemskt öde tillmötes.