02. Färger & Genetik

Färg?

2018-09-13 20:17 #0 av: Greta&Agatha

Hej,
Har en gullig huskatt på 14 veckor. Undrar lite vad hon har för färg? Hon verkar ju vara svartspotted/tabby med vitt. Men hennes fläckar syns bara i ansiktet, med vitt runt ögon och haka men hon saknar fläckar eller ränder på resten av kroppen. Där är det bara rent svart och vitt. Brukar det kunna bli så här genetiskt? Eller det kanske inte är lika lätt att färgbestämma huskatter, pga stor variation? Har tidigare haft raskatter och då kändes det enklare att se färg på kattungar... Ni som är kunniga och kan hjälpa mig får gärna ge mig rätt kod också. :-) Ifall vi skulle vilja testa ställa ut henne. Tack för hjälpen! (Lägger upp bild från när hon var ca 8 veckor).

Anmäl
2018-09-17 20:25 #1 av: OberonsMatte

Din katt är svartmönstrad med vitt, så alla färgade partier ÄR mönstrade, något annat är genetiskt omöjligt och det gäller såväl raskatter som huskatter. Eftersom svart och brun är samma genetiska färg kan man även säga brunmönstrad. Eftersom pälsen är lång kan det dock vara svårt att urskilja ibland om mönstret är tabby, tigré eller spotted, men lägg upp en bild där man ser sidan av kroppen.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.