01. Allmänt

Vad är en huskatt?

2013-04-12 22:58 #0 av: IdaL

Huskatt, bondkatt, ladugårdskatt, blandraskatt - kärt barn har många namn! I denna artikel får du reda på skillnaden mellan en raskatt och en huskatt.

Enkelt förklarat så är en huskatt en katt som inte är stambokförd och alltså saknar stamtavla. Detta är alltså skillnaden mellan en raskatt som är registrerad (stambokförd) och en huskatt som då inte är eller kan vara registrerad (stambokförd). Oftast förknippas en huskatt eller bondkatt som en egen ras, den typiska bruna korthåriga spräckliga katten, men så är inte fallet.

En huskatt uppkommer ofta genom en oplanerad parning som katterna sköter själva ute eller genom en oplanerad parning mellan två raskatter. Huskatt är alltså ett samlingsord för katter som saknar stamtavla. 

Ett vanligt fenomen är att folk som lägger ut annonser försöker tillägga blandningar mellan olika raskatter för att kunna ta mer betalt. Annonstexter som lyder t.ex. "Bondkatt/Norsk skogkatt" ser man ofta, men faktum är att det inte spelar någon roll vilka raser som är korsade. Det är nämligen alltid en huskatt om den inte innehar stamtavla. Det vill säga att en kattunge som inte är registrerad men som är efter två stambokförda föräldrar ändå är en huskatt.

Anledningen till att huskatter oftast förknippas med en brunspräcklig korthårig katt är att när katten väljer avelspartner själv ute så blir de dominanta anlagen vanligare. Det vill säga anlag som korthårig, tigrémönster, vitfläck och röd färg. 

Anmäl
2013-04-16 01:14 #1 av: VildaVittra

"En huskatt uppkommer genom en oplanerad parning som katterna sköter själva ute eller genom en oplanerad parning mellan två raskatter."

En huskatt kan också uppkomma genom planerad avel.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-16 08:51 #2 av: IdaL

#1 La till ett "ofta" i meningen. Visst kan dom framkomma i planerad avel också, dock är det inte många som håller på med avel inom huskatter, det är inte att rekommendera. 

Anmäl
2013-04-16 09:02 #3 av: VildaVittra

#2 Varför skulle inte den vara att rekommendera? Personligen föredrar jag djur som funktionavlats istället för utseendebaserad avel, då funktionsavlade väldigt sällan har missbildningar som är negativt för deras hälsa. Jag vill ha katter som fångar möss, inte som ligger och ser fluffiga ut i soffan för dom inte kan andas ordentligt.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-16 09:34 #4 av: IdaL

#3 Har man full koll på tidigare led och att katterna inte bär eller har några sjukdomar så fine, helt okej. Jag vill också ha en katt som jagar och är aktiv, men det finns tillräckligt med huskatter till salu som klarar det alldeles utmärkt. En kull och sen en kastrering på katten tycker jag är helt okej. 

Anmäl
2013-04-17 17:24 #5 av: mallabralla

#3

"Jag vill ha katter som fångar möss, inte som ligger och ser fluffiga ut i soffan för dom inte kan andas ordentligt."

Nej det är det väl knappast någon som vill!

BTW finns det flertalet kattraser som är utomordentliga musjägare och inte bara ligger och ser fluffiga ut och inte kan andas!

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-17 17:30 #6 av: Wony

Jag instämmer i att mycket huskattavel är oseriös, Även om det säkerligen kan skötas på ett bra sätt. Men det känns ju som att om jag skulle låta en katt sätta ungar till världen, så är det mitt beslut, och då mitt ansvar - jag är den skydlige om det visar sig att kattungarna ärvt någon allvarlig sjukdom t ex. 

Och visst finns det bra jägare inom raskatterna också. Jag kikar på några sådana raser, för framtiden. Glad


Anmäl
2013-04-17 17:33 #7 av: mallabralla

Alla katter som är blandraser är huskatter! och det bedrivs en enorm marknad med dessa (så kallat BYB, Back Yard Breeding) det kryllar av annonser av dessa uppfödare och ja dem är planerade, och ett tillägg, är inte katten kastrerad och släpps ut eller ihop med en hane så är det planerat, även om själva processen inte är så planerad och igenomtänkt.

Så nej, de flesta huskattparningar är INTE oplanerade, men väldigt oigenomtänkta.

Det finns några få som bedriver huskattavel på ett seriöst sätt och testar sina djur och gör medvetna kombinationer samt följer SVERAKs och Jordbruksverkets regler för avel och hållning av katt. Dessa uppfödare ser jag inga problem med, tycker inte att huskatten ska försvinna för den är en del av våra hjärtan, men dem som väljer att föda upp huskatter skall sätta sig in i och förstå vilket ansvar dem har och följa dem regler som finns istället för att ta hoppsan kullar och sedan skänka bort kattungarna som att dem inget mer var värda.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-17 17:44 #8 av: VildaVittra

#6 Finns det en enda raskattsuppfödare som har bra jaktinstinkt som kriterium när de väljer avelsdjur?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-17 18:36 #9 av: mallabralla

#8

för att kunna svara på den frågan måste man känna till varenda raskattuppfödare i världen och deras avelsmål och det gör vare sig du eller jag. Men liksom inom hundvärlden så avlar man för olika egenskaper på katt och inte enbart för utseende och ja där ingår att vissa raser skall ha en starkare jaktinstinkt! dessutom finns det flertalet raser som inte avlas i sverige och avlas för bruk och inte utseende.

att dra alla raskatter över en kam är som att säga att alla hundraser är detsamma.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-17 18:52 #10 av: mallabralla

dessutom skrev du att det inte fanns någon ras som var bra musjägare utan att dem bara ligger på soffan och inte kan andas. det är inte raserna i sig som är dåliga musjägare utan vad uppfödaren väljer att avla på för egenskaper. det finns massor av huskatter som inte är bra musjägare heller och flertalet perserkatter tex som är utomordentliga musjägare så att säga att den ena rasen eller den andra inte kan jaga är BS, allt handlar om vad man väljer att avla på för egenskaper och som sagt, dem flesta avlar knappast huskatter för sin jaktinstinkt utan för dem tycker det är gulligt att ta en kull. om du avlar för jaktinstinkten så jätte bra för dig då har ju du en orsak till varför du avlar. Jag skulle lika gärna kunna avla fram perserkatter med en enorm jaktinstinkt och samma utseende om jag så önskade, har inget med rasen i sig att göra, det är lätt som en plätt att ändra en linjes beteende bara på ett par generationer.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-18 13:42 #11 av: E-l-vira

För mig är huskatter/bondkatter förknippat med friska djur, skulle aldrig skaffa en "raskatt"

Anmäl
2013-04-18 13:50 #12 av: IdaL

Min granne har en perser som strövar i skogarna, den trivs utmärkt med det och den jagar och leker precis som mina huskatter här hemma. Enda "problemet" jag kan tänka mig (för ägarna) är att dom måste borsta den varenda dag eftersom dom annars gärna tar med sig halva skogen in ;) 

Huskatter är ju oftast friska katter, men även om en katt till synes är frisk så kan du inte veta helt säkert om den bär på sjukdomar. En katt kan mycket väl vara bärare utan att själv ha någon symptom. Jag vill inte heller att huskatten ska dö ut för jag älskar huskatter. Men huskatten kommer heller aldrig dö ut, i alla fall inte på flera 1000 år, eftersom vi har ett så pass stort överskott av huskatter redan. 

Jag tycker att vi främst ska fokusera på att få ner överskottet av katter utan hem och som tippas i skogen för att möta en säker död istället för att producera fler katter och minska chansen för dessa katter. Som jag sagt, jag ser inget fel med att man vill ha en kull efter sin katt men att hålla på med huskatten som direkt avel, det tycker jag är fel. 

Anmäl
2013-04-18 14:18 #13 av: mallabralla

#12

bra inlägg ;) 

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-18 14:55 #14 av: berthagenn

#12

Bra inlägg- huvudet på spiken!

Anmäl
2013-04-18 15:21 #15 av: [Mustangcab]


En huskatt som är på väg ut är Europén vår egen vikingakatt som faktiskt är näst intill utrotningshotad för att den ser så vanlig ut. Ja det är en raskatt med stamtavla men den har långa anor inom Sverige, flera tusen år. Det skulle vara synd om den dog ut tycker jag.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-18 15:23 #16 av: [Mustangcab]

Hur kan man veta om en katt ärver anlagen till att fånga möss och andra gnagare. Katten är en naturlig jägare, det är en av de saker som katten måste få utlopp för under sin dag.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-18 15:28 #17 av: IdaL

#15 Europén är en godkänd ras och alltså inte en huskatt. Många förknippar Europén med huskatten men det är fel. 

Anmäl
2013-04-18 15:33 #18 av: berthagenn

En huskatt är en katt utan stamtavla, enligt SVERAK.

Anmäl
2013-04-18 18:33 #19 av: [Mustangcab]

# 17 Och # 18 Det är precis vad jag skrivit. Men vad jag menar är att europén ser ut som den gjort även på vikingatiden. Den är inte långhårig och har ingen mask. Den ser ut som vilken "vanlig" katt som helst. Den har inget utländskt blod i sig såsom diverse korsningar av diverse semilånghår har som är huskatter.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-19 00:26 #20 av: [RMSLiners]

Bra artikel. Men bistra sanningen och svar på det i #2 så är det väldigt många som håller på med huskattsavel på ett eller annat sätt. Föds mer huskatter än raskatter.

Anmäl
2013-04-19 08:41 #21 av: yrsahed

Spelar ingen roll om katten har stamtavla eller inte för mig är de lika mycket värda. Jag gör ingen skillnad på dem.
Därför måste standarn på katten höjas så de som bara skaffar katt ta sitt ansvar.

Anmäl
2013-04-19 13:02 #22 av: E-l-vira

#20 vad är det för fel med huskattsavel då?

Anmäl
2013-04-19 13:21 #23 av: IdaL

#22 Kolla inläggen längre upp så finner du varför :) Sen finns det såklart delad åsikter om det.

Anmäl
2013-04-19 20:50 #24 av: [Mustangcab]


# 22 Du tillhör de som är lyckligt ovetande om att det finns 100.000 hemlösa huskatter. Som lever utomhus på vad de kan fånga, 24/7.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-19 21:08 #25 av: E-l-vira

#24 det är jag verkligen inte ovetande om! jag brukar vara jourhem och stödjer flera föreningar som tar hand om sådana katter! men jag gillar inte vad som hänt i aveln för våra hundar, och detsamma är på väg i kattaveln. därför ser jag hellre hus-/bondkatter då den aveln inte är för utseendets skull! 

Anmäl
2013-04-19 21:14 #26 av: IdaL

#25 Problemet med huskattsavel är ju att det är så svårt att hålla koll på alla led. Du har ingen kontroll på vad katten bär på, den kan bära på massa hemska sjukdomar utan att visa någon symptom. Visst är dom flesta huskatter friska katter men ska vi människor börja lägga oss i den aveln också så kommer den mer förstöras.

Jag tycker att det är rent utsagt oansvarigt att fortsätta avla på något vi redan har ett så stort överskott av. När huskatternas mängd i Sverige har gått ner, du kan vi börja prata om avel igen.

Sen som jag sagt tidigare, en kull på sin huskatt är helt okej. Men man ska också tänka på att det är liv man sätter till världen man ska ha råd och tid att sköta om dom också.

Anmäl
2013-04-20 00:19 #27 av: Nerdysiamese

#25 vaddå inte för utseendets skull? all medveten huskattsavel är mer eller mindre endast för att man tycker att ens katt är så söt, så den får nog söta ungar, skillnaden är att det inte finns något långsiktigt tänk bakom aveln, vad vill jag uppnå? vad vill jag tillföra? medans huskattsaveln endast går på utseende så går ju raskattsaveln på vad man kan tillföra i utseende samt i hälsoväg också.


Anmäl
2013-04-20 00:32 #28 av: [Mustangcab]

Instämmer i det du säger # 27. Alla vill ta en kull på sin lilla söta huskatt. Men inte ens EN kull tycker jag är OK med dessa hemlösa huskatter. Hur 17 kan du tycka att det är OK när du är jourhem för katter.

Se på alla BYB det är inget annat är utseendet som gäller, för att de är så vansinnigt söta.  Med den ena efter den andra påstådda rasen iblandad och så är de avmaskade och så vill de ha en mellar 2.000 och 4.500 för en kattunge, rätt ned i fickan. Fy för den lede. Seriösa uppfödare testar åtminstone sina katter.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-20 01:01 #29 av: mallabralla

#28

och dem långhåriga i kullen kostar alltid det dubbla jämför med sina korthåriga syskon...hmmm, dem flesta som för BYB vill ha långhåriga katter som är blandningar av perser, birma, ragdoll, skogkatt och MCO, allt för att kunna peta in nån procent raskatt för att höja priset, eller varför inte rent av utge sig för att föda upp renrasiga men utan stamtavla för det blir billigare för köparen...pffttttt

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-20 05:54 #30 av: tlover

Skulle jag kunna välja egenskap jag vill ha skulle det vara jakt också.

Alla våra djur har ett syfte här på gården, vår huskatt Gimla är riktigt duktig på att jaga (kanske skulle vara avelsmaterial ifall hon inte redan varit steriliserad men vi bedriver avel på utrotningshotade raser så det skulle kännas fel att avla på huskatter) Och kattens syfte på vår gård är att hålla bort möss, råttor och andra skadedjur (som harar och sparvhökar Galen)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-04-20 06:05 #31 av: VildaVittra

#30 Jag avlar på jaktegenskaper. Men skulle kattfolket få som dom ville skulle den typen av katter försvinna. De säger att raskatter är lika duktiga jägare, vilket är fullständigt fel, jag har haft en hög med olika raser under mitt liv och ingen ras har kunnat mäta sig mot bondkatten.

Jag kommer aldrig avla i sveraks och dyl regi då jag är fullständigt emot utställningsavel, den är aldrig till gagn för djuren i det långa loppet.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-20 06:13 #32 av: tlover

#31 (jag gissar det var mig du menade) jo men du bor väldigt långt bort.

Men förhoppningsvis så lever vår katt länge än för hon är en riktig lejoninna (hon har harar, mellanstora kaniner ( Ledsen ), sparvhökar och skator på sin meritlista Skrattar

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-04-20 06:25 #33 av: VildaVittra

#32 Tack, lätt hänt att skriva fel siffra, har fixat det nu.

Jo, men vad jag menar på är att vi finns som faktiskt gör det. Vill man ha en excellent råttjägare så går det att få tag på, men jag kan inte ha mitt avelsmaterial inomhus, då skulle jag ju inte veta om det duger något till. Så dessa som tycker katter ska sitta inomhus, tänker ju inte på vad katten, historiskt sett samt även nu, egentligen är ämnad till.

Behöver du en duktig råttjägare i framtiden, så åk och titta på kattungar på bondgårdar, men innan du köper en, ber du att få titta runt i lagården efter råttspillning. Finns det ingen sådan har de en bra stam. Alla låter inte alla katterna springa okastrerade, utan man kastrerar de som inte riktigt når upp till måttet.

Skulle jag avla för att tjäna pengar, så skulle jag avlat på min långhåriga katt Tova, supervacker katt, men det närmaste hon kommer till att jaga är när hon får huvudet i kläm i kylskåpsdörren, hennes mamma måste tappat henne på det när hon var liten.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-20 12:28 #34 av: E-l-vira

håller för en gångs skull med VildaVittra ;) Jag tror inte att de som medvetet tar ungar efter sin bondkatt gör det för utseendets skull. Alla våra katter är kastrerade men annars hade jag velat ta ungar efter en av hanarna bara eftersom han är en sån fantastisk pappa! Så fort det kommit en yngre katt till oss har han adopterat den :)

Och vad jag syftar på när jag säger att jag inte är emot avel på huskatter menar jag att jag tycker den aveln är bättre än den på raskatter. Inte att vi behöver fler katter. Tycker alla borde ta hand om katter från djurhem, inte köpa en kattunge. Men nu gör tyvärr inte alla det

Anmäl
2013-04-20 13:22 #35 av: mallabralla

Det är ytterst få som avlar katter för jaktinstinktens skull då dem flesta lever i stan, verkligheten om man tar en titt på blocket är att folk bedriver blandrasavel för att sedan ta ut flera tusen lappar mer för dem långhåriga kattungarna i en kull än dem som är korthåriga.


det är väl jätte bra om man kan avla bra musjägare till sig själv och sina grannar om man bor på landet men det är en väldigt liten procent enhet av dem som avlar huskatter (huskatter är som tidigare nämnts alla katter som inte har stamtavla, det kan vara kattungar som har renrasiga föräldrar, blandraser etc)


90% av dem huskattungar som finns på blocket är knappast avlade med något jakt syfte i bakgrund, dem är avlade antingen för ägaren tycker det är gulligt att ta en kull och sedan säljer ut kattungarna för 100 kr, eller så har vi dem som bedriver BYB och avlar medvetet (oftast på långhåriga katter) på olika blandraser för att sedan annonsera ut kattungarna för 2-4000 kr med diverse % enheter av den ena eller andra raskatten för att locka köpare att tro att dem köper en "billig" raskatt. sanningen är inte att folk avlar huskatter för deras goda jaktinstinkter, sanningen är en helt annan med några få undantag.


Man måste ju se helheten och inte bara runt sitt eget liv, dem flesta bor i stan och avlar i stan för stadsbor. 

Bor man på landet kan jag köpa att man avlar för jaktegenskap och andra kriterier än utseende och sällskaplighet, men det är som sagt en väldigt liten del av huskatterna som är avlade med detta ändamål då de flesta människor inte bor på landet.


Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-20 13:32 #36 av: Nerdysiamese

#34 trevlig att du har en mysig hankatt, men tyvärr visar ditt inlägg på just hur lite du faktiskt vet om raskattsaveln.

Uppfödaren till mina siameser kan ibland säga att det är synd att jag kastrerade min första honkatt då hon har så goda modersegenskaper, hon är inte en snygg katt enligt ras-standard( snyggast i världen enligt mig =D) och skulle få ganska meh poäng på en utställning, men hon har ett jättebra socialt och stabilt psyke och är fantastisk med de kattungar jag har tagit hit, men hon är kastrerad, inget jag ångrar ens för en dag heller.

Utställningskatt och avelskatt ett två skillda saker i raksattsvärlden.
en snygg katt är inte nödvändigtvis en bra avelskatt om du trodde det.

Anmäl
2013-04-20 13:38 #37 av: VildaVittra

#35 Fast ska man se på helheten så är det ju inte min typ av avel som möjliggör samt inspirerar till BYB utan det är rasaveln.

Skulle den dumpa priserna, skulle efterfrågan efter blandraser minimeras.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-20 13:49 #38 av: mallabralla

#36

håller med man talar om breeder och show. de bästa breeder brukar inte hålla för utställning men dem är fantastiska föräldrar med lätta förlossningar och goda modersinstinkter. vad gäller hanar så kan du ha en makalöst snygg hane men han kanske inte visar intresse för honor, eller är dålig på att pricka rätt etc.

sedan finns det många uppfödare som faktiskt inte ställer ut över huvud taget.

det finns ju honor som inte klarar att ta hand om en kull och då skall man inte avla på henne, oavsett hur vacker hon är, men hennes mindre rastypiska syster kanske är en fantastisk mamma och då väljer man att avla på henne. 

och något som är ytterst viktigt är temperament! att avla på mentalt stabila individer är A och O

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-20 14:01 #39 av: E-l-vira

#36
Det är sant, jag är insatt i hundavelsvärlden och trodde att det fungerade likadant på kattsidan, hoppas att det du säger stämmer på de flesta uppfödare och inte bara din :) Om det är som du säger är jag ändå rädd att det kommer gå utför, finns det ett intresse i att hålla på med utställningar kommer ju folk vilja köpa ungar efter "vackra, rastypiska" föräldrar, det måste ju bli så.

Anmäl
2013-04-20 14:05 #40 av: mallabralla

#37

varför ska vi dumpa priserna på raskatterna? varför ska en katt kosta mindre än ett par skor? det är väl snarare så att vi skall sätta ett lämpligt pris för hur mycket pengar vi lagt ned på att föda upp kattungen? 

om vi nu skulle räkna ut vad det BÖR kosta att föda upp en ren huskattunge, utan kända rasinblandningar.

* Inköp av mamma katt: vi sätter ett genomsnitt på 100 kr

* Mat till kattungen under uppväxten: ca 500 kr

* Vaccinering: ca 800 kr

* Besiktning: 500 kr

* Huskattsbevis: 150 kr

* Försäkring på kattungen: 200 kr

detta är minimum vad man som uppfödare av huskatt bör göra men tror man kan räkna på sin egna hand dem som gör det


TOTAL summa för en kattunge : 2250

med andra ord måste man ta ut den samma summa för att ens gå runt och då har vi inte räknat med om kattmamman måste förlösas med kejsar snitt eller om kattungen blir sjuk någon gång under uppväxten.

dem flesta säljer sina kattungar för 100 kr med möjligen vaccinering, en rimlig summa är då minst 500 kr för en huskatt.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-20 14:39 #41 av: VildaVittra

#40 För att det är dom höga priserna som gör att potentiella kattköpare väljer en blandras istället.

Sen stämde ju inte dina priser.

* Inköp av mamma katt: vi sätter ett genomsnitt på 100 kr

* Mat till kattungen under uppväxten: ca 100 kr

* Vaccinering, besiktning samt id 500 kr

* Huskattsbevis: 0 kr (aldrig i livet att jag stöttar Sverak ekonomiskt)

* Försäkring på kattungen: 200 kr (låter dyrt, mina hundar kostar 100 kr i månaden, katterna har jag alltid betalat kontant för istället)

900 kr fick jag det till om man tar med försäkringen.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-20 14:39 #42 av: mallabralla

glömde chipmärkning: 500 kr

om det kostar så mycket att föda upp en huskattunge, vad kostar det då att föda upp en raskatt?

lägg till på listan ovan

* föräldradjur genomsnitt 15 000/katt

* Stamtavla: 300 kr

* navelbråcks intyg på båda föräldrar : 400/katt

* testikel intyg på pappa: 200

* HCM Scan: 1000 x 2

* PKD test: 500 x 2


detta är en bråkdel av alla de kostnader man lägger ned som uppfödare men det är ju alltid frivilligt hur man vill föda upp sin kull och vilka redskap/preparat man vill använda.

så självklart skall en raskatt kosta mer än en huskatt när man lägger ned mer pengar på en raskull än en huskatt kull, det säger sig ju självt!

sedan att dem som avlar huskatter knappast följer den listan jag gjorde upp innan är ju problemet och att man slumpar bort kattungarna. om man följde den lista jag gjort upp och tog ut en rättvis summa för kattungarna skulle kattens status höjas och fler skulle tänka till en gång extra innan dem skaffade katt. Vi skulle få bort denna mentalitet att katten skall vara i princip gratis att skaffa, säljpriset brukar spegla vad säljaren värderar varan till, vad det än gäller. om säljaren värderar sin vara till en liten summa, vad ska köparna då värdera den som? Nu menar jag inte att man inte älskar sin katt. jag menar den allmänna synen på att katten inte är mer värd än en 100 lapp, varför ska en katt vara mindre värd än något annat djur? 

ta ansvar, föd upp kattungarna efter jordbruksverkets och SVERAKS rekommendationer och sälj kattungarna för vad dem egentligen är värda så kommer även allmänhetens uppfattning om katterna att bli mer än en slit och släng vara som man kan kasta ut i skogen när den blivit äldre för att skaffa en ny och sötare.
Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-20 14:46 #43 av: mallabralla

#42

matkostnaden är knappast 100 kr för 2 månader (så lång tid som kattungen äter fast föda)

dem flesta utfodrar sina kattungar med Royal canin (jag utgår inte från vad du föder upp dina på men läser man blockets annonser skriver dem flesta ut att kattungarna är uppväxta på RC)

vid avvänjning ger man babycat mousse, 4 pack kostar 89 kr

en 4 kg säck med baby cat torrfoder som går åt för 2 månader kostar 429 kr.

så nej det kostar inte 100 kr i mat till kattungen.

och en försäkring kostar i snitt 80 kr/ månad för en huskatt. har du katten i 3 månader blir det över 200 kr.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-20 14:46 #44 av: VildaVittra

* Mat till kattungen under uppväxten: ca 100 kr

* Vaccinering, besiktning samt id 500 kr

* Försäkring på kattungen: 200 kr (låter dyrt, mina hundar kostar 100 kr i månaden, katterna har jag alltid betalat kontant för istället)

* Stamtavla: 300 kr

* navelbråcks intyg på båda föräldrar : 400/katt

* testikel intyg på pappa: 200

* HCM Scan: 1000 x 2

* PKD test: 500 x 2

Summa= 5100 kr + en del av kostnaden för inköp av avelsdjur, vi säger 1000 kr per  under dess livstid så då skulle en rimlig kostnad för en raskatt ligga på 6100+400kr vinst=6500 kr

Inte ens i närheten av 15000 kr

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-20 14:47 #45 av: VildaVittra

#43 Jag barfar.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-20 14:48 #46 av: mallabralla

#42

och även om du får ihop det till 900 kr, hur många är det som tar ut den summan för sina huskatter? borde inte säljpriset då vara 1000 kr istället för 100? det är ju vad katten är värd, varför slumpa bort katten?

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-20 15:01 #47 av: mallabralla

#44

6000 kr är det normala försäljningspriset på dem flesta raser till sällskap. 15 000 kostar en katt till avel, det är inget man säljer till sällskapsägare. Priset blir skillnad då den som köper katten till avel kommer att i sin tur göra vinst på katten genom sin avel, det är inbakat i priset. Som sagt en raskatt ligger genomsnitt på 6000 kr, vissa undantag.

det är ytterst sällan man säljer katter till avel, en uppfödare går plus-minus noll om man har tur. har du otur går du back.

så, slutsatsen är i vilket fall som helst att en huskatt bör kosta rimligen 1000 kr och en raskatt 6000 kr.

varför är det då så, att raskatten ligger på denna summa i genomsnitt men huskatten slumpas bort?

och då dem som bedriver blandrasavel (som du säger är orsakat av att vi tar överpriser på våra raskatter) blandraskatter är också huskatter och bör då därför ingå i den kostnadskategorin, men dem flesta tar 4000 kr för dessa och tjänar storkovan, anser inte du att dem som föder upp huskatter generellt sätter priser efter utseende och %ras och inte efter vad katten faktiskt kostat dem att föda upp? och varför ska då en katt som inte har vissa % ras i sig kosta så pass mycket mindre än dem med % raskatt i sig trots dem kostat lika mycket att föda upp?

och tyvärr BARFAR ytterst få i vårat stressiga samhälle och matar sina djur med torrfoder. även om BARF är tusen gånger bättre men det är en annan diskussion.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-20 15:03 #48 av: VildaVittra

#46 För att man överlåter ex vaccination osv till köparen att göra.

Jag tar tex inte heller ut kostnader jag haft för veterinär, då jag anser att det är jag som vill ha kattungar, så eventuella problem som uppstått är det mitt ansvar att betala för, inte köparens.

Jag säljer inte till vem som helst, utan till folk som jag vet att dom kommer vaccinera osv, varför jag inte gör det i förväg är för att ägaren ska få välja själv mellan chip och öronmärkning, då man får det billigare om man gör allt på en gång.

Mina kattungar tar jag runt 300 kr för de gånger det blivit någon över.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-20 15:13 #49 av: mallabralla

#48

Jag skall säga en sak, och det säger jag ärligt. Jag tror verkligen att du är en ansvarsfull person som gör det rätta för dina katter, inte minsta tvivel om det. Men verkligheten ser inte ut så, om alla gjorde det skulle det inte se ut som det gör i vårat samhälle.

Vi har en djurskyddslag och den säger att alla kattungar skall vara vaccinerade och chipmärkta innan flytt, det är något som skall göras. tatuering utförs inte längre så det är chip som gäller.

vi tar inte heller betalt för eventuella komplikationer i kullen.

sällskapspriset är alltid det samma från kull till kull så vida en kattunge inte är defekt då kan den säljas billigare.

man har ett konto för katteriet, in och ut, det som kommer in i katteriet går också ut till katteriet och det går om man har tur plus minus noll. 

det är mitt ansvar att se till så jag har pengar på kontot inför en kull om något skulle gå snett.

en kull kan ha gått jätte bra och du säljer två kattungar till avel, då har du en buffert, nästa kull kanske honan får snittas och alla dem pengarna du fick in på förra kullen försvinner. det är inget köparna får sota för, dem betalar alltid samma pris.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-20 15:20 #50 av: mallabralla

dem som väljer att köpa en raskatt vet vad dem betalar för, det är deras val om dem vill köpa en raskatt eller om dem vill köpa en katt som påminner om den rasen för en billigare penning, men att rättfärdiga alla dem som utnyttjar dessa människor för att tjäna pengar genom att säga att det är förståeligt att köparna väljer en katt för 4000 utan stamtavla istället för en för 6000 med stamtavla. det är ju lurendrejeri, kontraktsbryte etc bakom och köparen köper en vara som den tror är äkta och denne tror den gjort ett billigt köp men istället har den köpt en huskatt för 3000 kr mer än vad den egentligen skulle kostat om man tittar på vad kostnaden BÖR ha varit för att föda upp den. och tar man då bort ytterligare och skulle värdera huskatten till 300 kr, ja du förstår själv, dessa BYB tjänar enorma pengar på folk som inte vet bättre, dem har satt det i system och vet precis vad dem gör och lurar medvetet folk att tro dem gjort ett smart köp. Det är fel på alla plan.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-20 15:47 #51 av: mallabralla

ställ även detta mot varandra.

vad kostar det att föda upp en hund valp kontra en kattunge?

är skillnaden så pass stor att prisskillnaden blir 300 jämte en blandrashund som normalt kostar 5000 kr.

varför höjer vi på ögonbrynen när en huskatt kostar mer än 100 kr medans det är helt normalt att man tar 4-5000 för en blandras hund?

kostnadsskillnaderna är minimala för uppfödandet kan jag tala om, men ändå värderas hundvalpen högre. jag tycker det är skrämmande denna mentalitet!

hur ser det ut då i länder där hunden har lika låg status som katten har i sverige? jo du har ett överflöd av gatuhundar! varför tror man fortfarande år 2013 i Sverige att den låga statusen på kattens värde inte hör ihop med antalet hemlösa katter.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-20 16:00 #52 av: VildaVittra

#49 " Vi har en djurskyddslag och den säger att alla kattungar skall vara vaccinerade och chipmärkta innan flytt, det är något som skall göras. tatuering utförs inte längre så det är chip som gäller."

Var står det? Mig veterligen gäller den lagen enbart hundar. http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20071150.htm

Du har inte blandat ihop det med sveraks regler?

Däremot hundar ska märkas och registreras, därav deras högre pris. Mina blandrashundar har inte kostat 5000 kr, utan 2500 kr styck.


Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-20 16:03 #53 av: VildaVittra

Jo, och tatuering finns fortfarande


Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-20 17:12 #54 av: mallabralla

jag får be om ursäkt, trodde den nya djurskyddslagen trädde i kraft januari 2013 men den skall träda i kraft januari 2014.

man kan läsa hela här : http://www.regeringen.se/sb/d/14129/a/181371

innefattar bland annat obligatorisk kastrering på alla huskatter, registrering, förbjudande av sex med djur (ja det är helt lagligt), hårdare föreskrifter för extremavel etc.

så vänta nu, en id märkning höjer alltså försäljningspriset med 2200 kr? det är orimiligt att en registrering kostar så mycket på en hund.

och återigen utgår du från dig själv och inte från majoriteten av folket, alla lever inte som dig, föder upp som dig, matar som dig, tar betalt som dig.

Du anser att den viktiga differensen mellan kattens pris och hundens pris är id märkningen, id märkning på hund kostar ca 300 kr, registrering 70. med andra ord borde du rimligen sälja dina hundar för 670 kr om du skulle värdera dem på samma sätt som dina kattungar.

tatuering utförs ytterst sällan nu mer, det finns det stämmer, men det är en större procedur att utföra det då djuret skall vara sövt, det blir med andra ord dyrare med tatuering även om själva tatueringspriset är billigare. Man brukar tatuera i samband med kastration tex så slår man två flugor i en smäll. men en katt som ej skall kastreras utan avla fler musjägare skall då förslagsvis chipmärkas och då kostar det lite mer.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-20 18:08 #55 av: VildaVittra

#54 Vad jag kan läsa mig till gick inte det igenom. Så nej, det finns fortfarande inga krav på märkning samt vaccinering av katt.

Sen var det du som tog upp tatuering. Jag har aldrig hävdat att det är billigare.


Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-20 19:24 #56 av: mallabralla

#55

jag tycker det är så tråkigt att du inte svarar på mina frågor angående prissättning på huskatt och hund.

så jag frågar igen.

anser du att alla dem huskatter och blandraser som avlas avlas för att bli musjägare på landet?

anser du att det är rimligt att en katt kostar så pass mycket mindre än en hund trots att endast id märkning skiljer i omkostnad för uppfödning.

anser du att Back Yard Breeding är rättfärdigat ( avel där man brutit mot kontrakt och säljer kattungar dyrt under falsk marknadsföring) bara för att raskatter kostar mer

anser du att det är överpris för en uppfödare att ta ut 6000 kr för en kattunge som kostat 6000 kr att föda upp?

du har sagt vad du tycker, att huskatter kostar i genomsnitt 900 kr att föda upp, men det är rimligt att sälja dem för 300.

du har sagt att det är förståeligt att folk som vill ha raskatt hellre köper huskatt för 4000 istället för raskatt för 6000 då raskatter är så dyra, trots att raskatten är den enda av dessa två som ger skäl för sitt höga pris.

du har också gett sken av att tro att alla huskatter föds upp på det sätt du föder upp dem och säljs till andra som bor på landet.

jag har emot satt mig alla dessa saker men varje gång jag gjort så har du bytt till ett sidospår och inte bemött det jag skrivit.

jag vill, för att kunna förstå din ståndpunkt veta hur du tänker kring dessa påståenden jag skrivit och dem frågor jag ställt.

jag har ännu inte fått någon skälig förklaring från dig varför en huskatt skall ha ett sådant lågt pris.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-20 19:42 #57 av: VildaVittra

Du får ursäkta, men jag har en gård att ta hand om och jag orkar inte alltid återupprepa mig just då.

Anser du att alla dem huskatter och blandraser som avlas avlas för att bli musjägare på landet?

Har jag någonstans påstått något dylikt? Har jag inte redan i tråden faktiskt diskuterat BYB med dig?

Anser du att det är rimligt att en katt kostar så pass mycket mindre än en hund trots att endast id märkning skiljer i omkostnad för uppfödning.

Det finns fler aspekter att ta hänsyn till, en hund äter ganska mycket mer som exempel.

Anser du att Back Yard Breeding är rättfärdigat ( avel där man brutit mot kontrakt och säljer kattungar dyrt under falsk marknadsföring) bara för att raskatter kostar mer

Jag förklarade mekanismerna bakom det, varför skulle det medföra att jag ställer mig bakom en utseendefixerad avel? Något jag faktiskt varit rejält tydlig med att jag inte stödjer.

Anser du att det är överpris för en uppfödare att ta ut 6000 kr för en kattunge som kostat 6000 kr att föda upp?

Suck, det har jag redan varit tydlig med då jag jämförde 6000 med vad folk faktiskt begär.

Du har sagt vad du tycker, att huskatter kostar i genomsnitt 900 kr att föda upp, men det är rimligt att sälja dem för 300.

Den har jag redan förklarat för dig.

Du har sagt att det är förståeligt att folk som vill ha raskatt hellre köper huskatt för 4000 istället för raskatt för 6000 då raskatter är så dyra, trots att raskatten är den enda av dessa två som ger skäl för sitt höga pris.

Nej, det har jag inte sagt, utan vad jag skrev var att det är funktionen bakom varför det finns en efterfrågan.

Du har också gett sken av att tro att alla huskatter föds upp på det sätt du föder upp dem och säljs till andra som bor på landet.

Hahaha, nej, verkligen inte. Jag har många gånger skrivit att jag inte tycker katter hör hemma i stan. Det är något du helt på eget bevåg tillskrivit mig.

jag har ännu inte fått någon skälig förklaring från dig varför en huskatt skall ha ett sådant lågt pris.

Den har du fått svar på och även svarat på mitt svar.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-20 20:27 #58 av: mallabralla

Alla har vi liv utanför iFokus, du måste inte svara direkt om du inte hinner, det bör inte påverka om du orkar eller ej att förklara din ståndpunkt närmare, om du inte vill det så är det fine med mig, du måste inte och vi behöver då inte ta denna diskussion, vi kan lämna det. men i och med att du svarar så förutsätter jag att du vill ha en diskussion och då får du också ta dig den tid och svara på mina funderingar och frågor, vare sig det tar 10 min eller flera dagar mellan svaren.


diskuterat BYB? hänvisa till ett inlägg där du diskuterat BYB och dess "mekanismer" det enda du sagt om BYB är detta:


"Fast ska man se på helheten så är det ju inte min typ av avel som möjliggör samt inspirerar till BYB utan det är rasaveln.

Skulle den dumpa priserna, skulle efterfrågan efter blandraser minimeras."

och det säger just ingenting om vad du anser om den versamheten, snarare låter det som du ställer dig bakom det, och ja det är jag som läser in det i ditt inlägg precis som du läser in saker i mina inlägg för vare sig du eller jag känner varandra och vi utgår ifrån den bild vi får av varandra på ett forum utifrån vad vi skriver och det gör alla, då får man vara tydligare med sin ståndpunkt och just därför jag frågar dig då jag inte anser att det är så solklart vart du står någonstans i dessa frågor, kanske solklart för dig och du får sucka hur mycket du vill men uppenbarligen har dina inlägg lämnat frågetecken, du kan välja att bemöta frågorna eller sucka åt dem, det senare inger inte precis någon ökad förståelse.

"Det finns fler aspekter att ta hänsyn till, en hund äter ganska mycket mer som exempel. "

det beror helt på vad det är för hund. hundmat är oftast billigare än kattmat dessutom har man en kattunge 4 veckor mer än en hundvalp, därför bör matkostnaderna jämna ut sig något.

"Nej, det har jag inte sagt, utan vad jag skrev var att det är funktionen bakom varför det finns en efterfrågan."

Det enda jag kan hitta där du sagt något om detta är där du skriver att om vi rasuppfödare dumpar priserna skulle efterfrågan på blandraser vara mindre. Då förklarade jag för dig vilka utgifter vi har för våra kattungar, och du gjorde själv en uträkning på att en raskatt kostar ca 6000 kr (och jo dem flesta raskatter kostar det och det tas inte ut högre kostnader än det som sätts ut i annonser, snarare prutas priserna ned). Jag menade att jag som lägger ut 6000 på att föda upp en kattunge också har belägg att ta betalt detsamma, så varför ska jag dumpa priset när katten är värd det priset? är det inte dem som ljuger och lurar folk som skall ta sitt ansvar och ändra på sig? Du ålägger rasuppfödarna det ansvaret och menar att vi ska dumpa priserna för att dem som egentligen är dem ansvariga ska tappa kunder, på vilket sätt höjer det huskattens status? (som vi från början diskuterade om i denna tråd). Vad är funktionen bakom rasaveln som gör att det är förståeligt att bedriva BYB?

Vilket inlägg har du förklarat för mig varför det är skäligt att ta 300 kr för en katt som kostat 900 kr att föda upp? kan du hänvisa till nummer för jag kan ingen stans se en förklaring för detta.

Jag har inte tillskrivit dig något på eget bevåg, läs igen, jag skrev att du gett sken av, det är inte att tillskriva, snarare att ge utrymme till förklaring.

och nej, jag har ännu inte fått någon skälig förklaring av dig varför en huskatt värderas till det låga priset trots att den kostar mer att föda upp så du får jätte gärna förklara det utförligare så jag kan förstå.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-20 20:44 #59 av: [RMSLiners]

Shit, den här diskussionen drog iväg. När det gäller huskattsavel vrs rasavel brukar jag kort och gott skriva, 

Raskatt + Raskatt = Testade = Stamtavla = Känd bakgrund = Kontrollerad avel. 

Huskatt + Huskattt = Otestade = Ingen stamtavla = Okänd bakgrund = Okontrollerad avel.

... sen kan vem som helst försöka få huskattsaveln att framstå som bättre för hur man än kommer med påståenden och försöker få huskattsaveln att framstå som något bra kvarstår fortfarande ovanstående beskrivning.

Anmäl
2013-04-20 20:49 #60 av: mallabralla

#59

jag håller med i det du skriver, även om jag tror att det finns dem som bedriver huskattavel på ett ansvarsfullt sätt.

det jag velat belysa är prissättningen av huskatten, inte att ställa raskatter och huskatter mot varandra utan undersöka varför man anser att huskatter som ser ut som klassiska bondkatter skall kosta 100 lappen, medan huskatten som ser ut som en ras katt skall kosta 4000 kr, hur värderar man respektive katts liv? jag anser fortfarande att en katt, och vilket djur som helst för den delen skall kosta det den kostat att föda upp, åtminstone! men tydligen gäller det inte för katter, men alla andra djurarter gäller det.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-22 22:29 #61 av: [Mustangcab]

VildaVittra Är dina hundar rashundar?

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-22 22:41 #62 av: VildaVittra

#61 Inte för att jag förstår vad det har med en kattdiskussion att göra, men nej, jag har inte några FCI-erkända raser boende hos mig.

#58 http://huskatter.ifokus.se/articles/516875638e0e743352003b0c-vad-ar-en-huskatt#48

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-22 22:44 #63 av: [Mustangcab]

# 62 Därför jag undrade om du gjorde skillnad på katter och hundar, vilket de allra flesta människor gör.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-22 23:23 #64 av: mallabralla

#62

tack, då förstår jag åtminstone din förklaring till varför du tar 300 kr för dina kattungar, det är för att det är den kostnaden du själv lagt ned på att föda upp dem, eller hur? 

Fick dock inte svar på det andra jag frågade om men det är ok, kanske en annan dag eller aldrig. 

Men är det inte rimligt då att en katt oavsett ras eller huskatt bör kosta i försäljningspris så mycket som man själv lagt ut på att föda upp den?

precis som du gör då, du lägger 2-300 på att föda upp katten och tar betalt det samma.

andra lägger ned flera tusen lappar på att föda upp sina kattungar, eller ett par hundra mer än 300 iaf för dem väljer att ge annan mat eller att vaccinera etc.

så kostar det 900 kr att föda upp katten bör den säljas för minst det samma?

och det är detta som är så tråkigt, att folk rynkar på näsan så fort en katt kostar över 100 lappen anser man att det är dyrt och därför slumpas kattungarna ut för ingenting, man skulle kunna säga att uppfödaren får skylla sig själv, men i slutändan, vad säger det om hur man värderar ett djur? man skulle aldrig göra något liknande med ett annat djurslag, ingen skulle ifrågasätta om en hund kostade flera tusen, oavsett hur billig den varit att föda upp. så varför prissätter man inte katter efter samma devis?

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-22 23:43 #65 av: VildaVittra

#64 Jag har svarat på allt, jag återupprepar mig inte.

man skulle aldrig göra något liknande med ett annat djurslag, ingen skulle ifrågasätta om en hund kostade flera tusen, oavsett hur billig den varit att föda upp. så varför prissätter man inte katter efter samma devis?

Det där är inte sant.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-23 00:00 #66 av: mallabralla

#65

ok, jag anser ju inte att du gjort det iom att jag behöver fråga ytterligare, men kan inte tvinga dig och du tycks övertygad av din sak. med dem orden dör denna diskussion ut, utan att jag förstått din ståndpunkt, men det verkar heller inte vara något som bekymrar dig så då var med andra ord hela diskussionen i onödan, synd.

jo det är bara katter man talar så om i generella drag. det kan finnas enstaka som tycker det är dyrt med hund som kostar flera tusen, men det är ytterst få som höjer ögonbrynen om en hund kostar 4000, det är så pass inpräntat att en hund kostar medans det är inpräntat att en katt skall vara billig. jag har hört otaliga som tyckt att över hundra lappen, det lägger man minsann inte på en katt när man i princip kan hitta en gratis bakom husknuten, har jag hört många gånger av redan kattägare då jag arbetat i djurbutik, men aldrig någonsin att någon talar så om andra djurslag, visst försöker vissa pruta ned djuret med ett par hundringar, men aldrig aldrig att man nedvärderar en art på det sättet som man nedvärderar och förringar katten.

men jag gissar du har annan erfarenhet, men jag kan till 99,9% säkerhet intyga dig om att dem med mina erfarenheter är vida överrepresenterade, det är bara att titta på blocket så ser man under dem olika djurkategorierna hur man värderar dem olika djurslagen.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-23 00:02 #67 av: mallabralla

http://djurannonser.ifokus.se/articles/4d712ecfb9cb46221d044f88-hur-mycket-kostar-katten

denna artikel är intressant i sammanhanget för den som inte redan läst den

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-23 00:49 #68 av: VildaVittra

#66 "ok, jag anser ju inte att du gjort det iom att jag behöver fråga ytterligare, men kan inte tvinga dig och du tycks övertygad av din sak. med dem orden dör denna diskussion ut, utan att jag förstått din ståndpunkt, men det verkar heller inte vara något som bekymrar dig så då var med andra ord hela diskussionen i onödan, synd."

Jag skulle snarare gissa på att din förvirring orsakas av att du har skapat en egen bild av mig och att mina svar inte passar ihop med den. Men gärna för mig att den diskussionen dör ut då jag faktiskt avskyr att återupprepa mig.

Och angående när någon tar överpriser på hundar, så blir det ramaskri i hundvärlden.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-23 20:55 #69 av: mallabralla

#68

jag har ingen mer uppfattning om dig än det du svarar och skriver, mer än så kan jag inte gå på då jag inte känner dig. Dock brukar det aldrig vara något problem att få saker vidare förklarade av den andra parten, vilket i det här fallet tydligen är känsligt och besvärligt.


Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-23 21:32 #70 av: indra-bus

En avels hona får väl mer en en kull? Kostar en avelskatt dubbelt så mycket?

Är de inte vanligt att man behåller en avels hona i egen kull?

Hur som helst kan man ju då räkna bort inköp av katt o test kostnaden på kull två o tre.

O då går man med en bra vinst.


Anmäl
2013-04-23 21:44 #71 av: mallabralla

#70

man kan inte spara kattungar ur varje kull, då sitter man tillslut och inavlar. man måste få in nytt blod och då importerar man ofta. en avelskatt kan kosta mellan 10-100 000 beroende på linjer etc. 

nej man går inte med vinst då man lägger ut mer än man får in.

annars hade man varit skattepliktig (gäller om man tjänar över 30 000 under ett år på sin hobby) det är en hobby och det är få som tjänar något på det, då måste du ha kullar konstant, de flesta tar 2 kullar per år.

men tycker som sagt inte att rasavel hör till på ett diskussions forum om huskatter, utan vad jag påpekat är att det inte är skäligt att huskatter skall slumpas bort för små summor. sedan får man tycka eller tänka vad man vill om rasavel men som sagt, känns inte relevant en on topic.


Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-23 21:44 #72 av: [Mustangcab]


# 70 Nej man går inte med bra vinst. För att bebålla en avelshona krävs att det finns en som fyller kritierna för avel. Sen måste du ha en hane som passar dvs inte samm hane som är far till henne eller nära släkt. Även denna hona ska HCM-testas och eventuellt testas för höfter och  ögon beroende på ras.

Sen så ska du betala hankattens ägare 1.000 - 1.500 kr plus 500 per levande kattunge vid cikra 6 veckors ålder. Så återstår då tillhörighet i en rasklubb samt att ta ut stamtavlor, dessa kostar 300 kr st och så den obligitariska chipmärkningen och   vaccinationen x2 samt ett veterinintyg som inte är äldre än 7 dagar. Många försäkrar också kattungarna indviduellt vid 6 veckors ålder.

Sen åtestår att vara hemma när ungarna föds, du får vara ledig från jobbet helt enkelt och eventuellt att behöva åka in och göra ett kejsarsnitt eller att det uppstår andra komplikationer. Att du behöver stödmata dem en gång per timme.

Dessutom om man sparar en kattunge från en egen kull så betyder det att man inte får betalt för denne.

Det är BYB som tjänar de stor pengarna på sin uppfödning inte seriösa uppfödare.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-23 21:47 #73 av: mallabralla

men för att svara på din fråga så balanserar det upp i de fall man väljer att spara en kattunge så man inte går allt för mycket back, men i slutändan går man + - 0. detta år ligger jag redan back 25 000 och då har jag ändå spart en kattunge ur senaste kullen, men rent tekniskt om man tittar på kull till kull och inte helheten så ja, man kan tjäna bra med pengar på en kull för att sedan nästa kull få lägga ut 30 000 och alla ungar dör.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-23 22:11 #74 av: indra-bus

Ja dör alla ungar efter alla kontroller o noga planering så är de ju inte så sunt som de påstås.

Anmäl
2013-04-23 22:17 #75 av: mallabralla

#74

det finns ju hur många komplikationer som helst som inte har något med kontroll och planering att göra, även människobarn kan dö trots noga planering. djur dör i naturen, det handlar inte om något vi själva kan styra över. precis som vi människor kan katter få problem med livmodern av flera olika orsaker. det är inget man kan förhindra med tester eller planering.

djur i naturen föder också dödfödda ungar eller svaga ungar som blir tagna av rovdjur.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-23 22:19 #76 av: mallabralla

men som sagt, kan vi hålla oss till OT, nu går vi in på något helt annat än vad tråden handlar om.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-23 22:29 #77 av: indra-bus

Oj visst. Jag älskar huskatten. kommer aldrig att skaffa någon annan ras. 

Gillar katter som har sin egen personlighet o olika färger. Sen är den sundast.

Anmäl
2013-04-23 22:45 #78 av: [Mustangcab]

# 77 Gud vad intressant! Har du studier  gjorda på detta? De skulle jag verkligen vilja se. Kan du länka till den studien? Med tanke på att huskatter dessutom är allting som inte är en raskatt dvs även rasblandingar gjorda av mindre nogräknade BYB så förefaller detta helt sensationellt.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-24 10:40 #79 av: VildaVittra

#69 Nu säger du väl ändå emot dig själv då du tidigare tydligt visade att du skapat en egen bild av mig: "Du har också gett sken av att tro att alla huskatter föds upp på det sätt du föder upp dem och säljs till andra som bor på landet."

Det enda som varit besvärligt är att behöva återupprepa exakt samma sak som jag redan svarat på i denna tråd. Det för nämligen inte diskussionen framåt. Men nu fick jag återupprepa mig igen.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-24 10:47 #80 av: Sturken

#71 Lite OT men vill bara rätta en sak. Hobbyverksamheten är inte momspliktig om man tjänar över 30 000 kr. Utan en hobbyverksamhet är momspliktig om man har en omsättning på över 30 000 kr, dvs att intäkterna överstiger 30 000 kr.

Skatteverket bryr sig inte om vad man har för skulder utan tittar endast på omsättningen (intäkterna).

Och det är många katterier som borde vara momspliktiga, men det är inte många som känner till regeln om 30 000 kr i omsättning. 

Anmäl
2013-04-24 11:17 #81 av: indra-bus

#78 Japp egna studier. Men jag tycker inte an ska föda upp huskatter då de finns ett stort överskott.

Men inte heller ras katter.

Anmäl
2013-04-24 11:40 #82 av: mallabralla

#79

Jag skrev att den enda bild jag har av dig är den jag får av det du skriver i dina inlägg, och ja i denna tråd fick jag känslan av att du utgår från att folk föder upp under samma premisser som dig.

det är inte att säga emot sig själv, det är den bild jag skapat av dig utifrån det du skrivit i dina inlägg här på denna tråd. Något annat har jag inte utgått ifrån.

det var ju synd att du fick upprepa dig igen, du kanske får vara tydligare från början då så slipper du upprepa dig hela tiden.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-24 11:41 #83 av: mallabralla

#80

sorry det har du rätt i, och omsätter gör dem flesta så det är korrekt

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-24 12:10 #84 av: VildaVittra

Visa mig då vad jag skrivit där du fått den uppfattningen du har fått av mig i den här tråden.

Jag har varit ytterst tydlig, dock har jag inte skrivit uppsatser med vad jag inte stöttar/tror osv, ska man behöva göra det så ni inte läser in en massa sagor baserad på era åsikter om mig från ex kåseriet om min perserkatt jag hade?

Ett ex

Jag ska göra pyttipanna idag, dvs jag ska inte äta lasagne, bönbiffar, potatismos, korvsoppa, porterstek, spagetti, potatisgratäng, pannkakor, spenatsoppa...........

Hur många ska jag skriva för att ni inte ska tolka det som jag ska äta pyttipanna, rösti, hamburgare och stuvad grönkål?Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-24 15:00 #85 av: mallabralla

#48

denna diskussion har ju absolut ingenting med ditt kåseri att gör om perserkatt, vi diskuterar ju huskattens prissättning, hur får du det till att det ska handla om ditt kåseri (som för övrigt inte handlade ett dugg om huskatters status vad jag kan komma ihåg) då gör du ju antaganden som du själv inte vill att folk ska göra om dig.

och vilka är NI? det är ju bara jag som diskuterar med dig.

det finns något som heter att vidare utveckla sin åsikt, det kommer alltid att komma vidare funderingar och frågor när man yttrar sin åsikt, det är det som gör det till en diskussion.

annars blir det bara att man säger sin åsikt och sedan skall andra bara skriva, ok intressant åsikt, men man får inte ställa motargument eller ifrågasätta åsikten.

Om du inte vill diskutera eller upprepa dig som du kallar det så svara inte då.

jag har också förklarat för dig vilket du antagligen missat att det som diskuterats i denna tråd är den allmänna uppfattningen och utförandet om huskattavel. att sedan du bedriver din huskattavel på ett bra sätt (vilket jag också poängterat att jag absolut tror att du gör) påverkar inte verkligheten.

min uppfattning om att du stöder huskattaveln generellt är:

1. du avlar själv huskatter

2. för varje argument som uppkommit i denna diskussion som har handlat om ALLMÄN huskattavel har du skrivit om hur DU föder upp och att det visst går bra att föda upp på det sättet och att ta minimi pris (det säger inget om hur den allmänna huskattaveln ser ut utan bara hur du avlar och denna tråd handlar inte om din avel utan den allmänna aveln)

3. ingen stans har du nämnt att du anser att huskattavel som den bedrivs av majoriteten är fel, utan du har återigen utgått från din egen avel.

4. när du gjorde den ekonomiska uppställningen till varför huskatten ska vara så billig så skrev du a MAN inte vaccinerar och id  märker innan flytt.

Med andra ord, om du bara utgår från din egen avel när du diskuterar och inte diskuterar huskattaveln i allmänna ordalag så ger det skenet av att du tror att det är så majoritetens huskatter föds upp.

Sedan om det är så eller ej, det är en annan sak, men det är den bild jag fått av det du skrivit i DENNA tråd, och ingen annan tråd.

Och egentligen har det här verkligen ingenting med Tråden att göra, det är omöjligt att inte bilda uppfattningar om dem man pratar om, det är därför jag ställt ytterligare frågor till dig för att jag VILL förstå din synpunkt.

Nu tänker jag inte tjafsa mer om detta. Allt jag velat är att hävda huskattens värde och inget annat, det handlar inte om dig eller din avel, det handlar om allmännhetens uppfattning om huskattens värde och jag tycker inte att det är något man skall förringa .

Jag har sagt mitt.Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-24 15:25 #86 av: VildaVittra

Då ska jag säga mitt:

"denna diskussion har ju absolut ingenting med ditt kåseri att gör om perserkatt, vi diskuterar ju huskattens prissättning, hur får du det till att det ska handla om ditt kåseri (som för övrigt inte handlade ett dugg om huskatters status vad jag kan komma ihåg) då gör du ju antaganden som du själv inte vill att folk ska göra om dig."

Orsaken till att jag tog upp den var som jag också skrev att det är därifrån du tillskrivit mig vissa egenskaper.

"det finns något som heter att vidare utveckla sin åsikt, det kommer alltid att komma vidare funderingar och frågor när man yttrar sin åsikt, det är det som gör det till en diskussion."

Vidareutveckla gör jag gärna, det jag inte gör är att svara på samma fråga flera gånger. Något som kan vara bra är att faktiskt läsa det som står.

"Om du inte vill diskutera eller upprepa dig som du kallar det så svara inte då."

Vilket jag provade att göra med dig, då svarade du såhär:"jag tycker det är så tråkigt att du inte svarar på mina frågor angående prissättning på huskatt och hund." Varpå jag berättade varför jag inte svarat.

"jag har också förklarat för dig vilket du antagligen missat att det som diskuterats i denna tråd är den allmänna uppfattningen och utförandet om huskattavel. att sedan du bedriver din huskattavel på ett bra sätt (vilket jag också poängterat att jag absolut tror att du gör) påverkar inte verkligheten."

Nej, tråden handlar om vad en huskatt är. Mig veterligen räknas även min avel dit.

min uppfattning om att du stöder huskattaveln generellt är:

1. du avlar själv huskatter- ja det gör jag.

2. för varje argument som uppkommit i denna diskussion som har handlat om ALLMÄN huskattavel har du skrivit om hur DU föder upp och att det visst går bra att föda upp på det sättet och att ta minimi pris (det säger inget om hur den allmänna huskattaveln ser ut utan bara hur du avlar och denna tråd handlar inte om din avel utan den allmänna aveln)- ska man inte diskutera och framföra andra sidor av myntet?

3. ingen stans har du nämnt att du anser att huskattavel som den bedrivs av majoriteten är fel, utan du har återigen utgått från din egen avel.- Jag visste inte att man var tvungen att stå och oja sig i grupp. Så fungerar inte jag, jag löser istället problemet.

4. när du gjorde den ekonomiska uppställningen till varför huskatten ska vara så billig så skrev du a MAN inte vaccinerar och id  märker innan flytt. Och hur många BYB gör det?

Med andra ord, om du bara utgår från din egen avel när du diskuterar och inte diskuterar huskattaveln i allmänna ordalag så ger det skenet av att du tror att det är så majoritetens huskatter föds upp.

Nej det gör det inte, dvs om man inte läser in en massa som inte står och har krav på att alla ska oja sig.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-24 20:44 #87 av: [Mustangcab]

# 81 Vad du tycker eller har kommit fram till är oväsentligt då det inte är en vetenskaplig studie. Förstår du inte det?

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-24 21:44 #88 av: indra-bus

#87 De är den för mig. Förstår du inte de?

Har du studier som visar på motsatsen?

Många raser avlas på defekter. O de veterinärer jag pratat med bekräftar.

Anmäl
2013-04-24 23:27 #89 av: [Mustangcab]

# 88 Vetenskapligt belagda studier tror jag på. Någon persons enskilda  åsikt ger jag inte mycket för.

Du får inte avla på en defekt, det är förbjudet. Tyvärr så finns det folk som gör det, exempelvis på flertåiga katter och kallar dem för skeppskatt. Men det gäller inte såna som avlar raser.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-24 23:45 #90 av: indra-bus

Katter utan päls, korta ben nedsvängda öron är några. 

Anmäl
2013-04-25 00:27 #91 av: Nerdysiamese

#90 korta ben och nedsvängda öron, munchkin och scottish fold då? dom är inte godkända raser i sveriges största kattförbund SVERAK.

avsaknad av päls har dock inte haft en negativ effekt på hälsan, hade haft om den var vild i ett kallt klimat, men nu är dom inte det, utan nu är det en mutation, långhårs genen är också en mutation, och båda kan återfinnas i flera raser som alla måste testas för smittsamma eller genetiska sjukdommar, precis som alla andra regestrerade raskatter innan man får avla, kan du säga att samma krav för hälsokontroller för ökad hälsa finns för huskatter?

en stor anledning till att myten om huskattens goda hälsa existerar är just för att om du inte testar för sjukdommar så är det ju klart att du inte hittar dom.
kan ju säga att döda kattungar pga krockade blodgrupper är ett problem som uteslutande existerar hos huskatt då raskatter alltid måste testas innan.

Anmäl
2013-04-25 14:33 #92 av: [Mustangcab]

# 91 Just precisSkrattar

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-25 15:11 #93 av: indra-bus

#92 Vad är de som är så himla kul?

För några år sen så ställde min mamma ut sin birma som ofta vann o när hon blev eropa champion hade hon en hel svärm efter sig som önskade kattungar efter henne. Men ingen frågade efter hennes hälsa.

Några katt ungar blev de inte för hon var kastrerad.

Sen persen som har svårt att andas o sån päls att den tovar om den inte borstas varje dag till vilken nytta för katten? Sen katter utan päls som måste ha kläder sjukt. Inte är de för kattens skull utan människans fåfänga. 

O de är väl inte så längesen de blev krav på tester? O varför blev de de tro.

En katt skall vara katt o ingen utställnings pokal i överpyntad bur.

Anmäl
2013-04-25 15:19 #94 av: VildaVittra

#93 Håller faktiskt fullständigt med dig.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-25 16:16 #95 av: Sturken

#93 När det handlar om rasavel tar alla för givet att man testar så det är inget man tar upp det första man gör. Och tester görs först oftast när man har beslutat att använda en katt i avel.

Perseraveln kommer oftast fram som argument mot raskattaveln (undrar om det fortfarande bygger på Insider-dokumentären med Aschberg för 10 år sedan). Seriös perseruppfödare idag avlar inte på perser med trånga tårkanaler. Oseriösa och BYB gör det. Men ska den seriösa aveln stå till svars för vad de gör?

ALLA sjukdomar som rasuppfödare testar för finns hos huskatten. Om man tar exempelvis HCM så har rasuppfödarna fått ner procenten av drabbade katter till under 5% medan det är ca 15-20% av huskatterna som drabbas av HCM (här finns det ett stort mörkertal då många utekatter helt plötsligt inte kommer hem / inte många huskattägare gör obduktion). 

Uppfödarna har även börjat få bukt på andra sjukdomar som finns. Hälsan går alltid i första hand, sen har ju alla uppfödare ett mål med sin uppfödning. Det kan vara allt från bättre öron till bättre färg. Men aldrig genom att tumma på hälsan.

Många av kattens sjukdomar har forskats om tack vare raskattavlen. Om den inte hade funnits hade många sjukdomar fortfarande inte haft något botemedel/lindring.

Innan jag skaffade min första raskatt hade jag ingen aning om hur aveln såg ut eller hur många raser det faktiskt finns. Men efter jag började läsa på så märker man hur mycket kunskap uppfödarna sitter inne på och hur måna de är om att alla katter de föder upp ska må bra.


Anmäl
2013-04-25 16:49 #96 av: Nerdysiamese

vilken avel är för kattens skull? de häälsosammaste katterna är ju kastrerade, den enda som faktiskt är för någon katts skull skulle väl i sådana fall vara för de raser som är utdöende somtex Europén, en raskatt som ser ut som den vanligast bland huskatter, faktiska huskatten är den minst utdöende varianten av katt dock.
husdjur är för människan skull, katten skall naturligt sett inte ens vara här uppe i norden, så vad gör den här om det inte är för människans skull?

Jag har haft en huskatt som kräks varje dag, min mor tar henne inte på en hälsocheck för hon är inte föräkrad och hon blir ju inte sämre, hon bara kräks jämt och hon är 12 år, och hon kissar utanför lådan så fort det ligger något (påsar kläder, väskor eller böcker) på golvet, och det har aldrig gått att klippa klorna på henne.
den här katten kom från en familj med massa huskatter hemma, betydligt fler än dom 5 man egentligen utan tillstånd får ha.
när dom sålde katten till min mor sa dom att det var en hane, det var en hona, dom sa att kattungen var över 12 veckor, den hade inte fått sin riktiga ögonfärg ännu, dom sa att den vat 50% russian blue 50% huskatt, hon var vare sig vaccinerad, ID-märkt eller kastrerad när vi köpte henne, det här är betydelsen av BYB samlat i en och samma katt. 
den andra huskatt min mor har har en päls som också måste borstas varje dag, jobbigt, men det är en lång päls så det fick man ju räkna med, och hon måste ändå klippas helatiden, samma katt har svårt att landa rätt, ett balansproblem kanske? hon har ofta lös och/eller illaluktande avföring, hon är 6 år och trillade ur en ladu-vägg där hennes mor fött sin kull, helt utan att gårdsägarna vetat om det.
samma pälsproblem har hennes kollega med sin långhåriga huskatt.

min mammas moster tänkte försöka sig på BYB av sina Burmillor utan kunskap och råkade på kuppen ha kål på honan, detta till trotts att uppfödaren sagt att honan absolut inte får paras på.
hon hade även en huskatt som aldrig kunde sluta vifta på svansen och blev så irriterad på sin svans att hon började attackera sig själv.

Mina raskatter kräks inte och kissar inte utanför lådan, mina katter är mycket piggare och spralligare än någon av de ovan nämda huskatterna någonsin varit, men jag lägger ner tid och pengar om jag ser problem eller symptom, jag läser på om beteendeproblem, sjukdommar och näringslära för mina katter, får massor med hjälp på den punkten av mina katters uppfödare, jag vet mer om katter nu än innan jag hade raskatt, men just för att jag lägger ner den här tiden så säger min mor till mig att mina katter "har mer problem" än hennes (?!), med motivationen att hon aldrig behöver göra alla saker jag gör för mina katter, för jag har varit hos veterinären med mina katter, trotts det så är det jag som fick hjälpa henne när hennes katter fick för sig att matvägra, för hon insåg inte hur snabbt an katt kan bli sjuk om den inte äter.

se, jag har också historier, gör inte att alla huskatter är sjuka, men definitivt inte heller friskare, i "min personliga statestik" är dom alltid sjukare än raskatter, men det är ingen fullkomlig eller pålitlig statistisk undersökning (dvs minst 1000 olika fall på vitt utspridda platser oberoende av varandra), det är mina historier, så innan du säger att huskatten är friskare ber jag dig faktiskt kolla utanför dina personliga erfarenheter som fullkomliga sanningar.

Jag har svårt att förstå folk som menar på att folk som handlar med kunskap skulle få sämre resultat än folk som bara höftar med avlen.

Anmäl
2013-04-25 17:14 #97 av: VildaVittra

#96 Var någonstans står det att man inte får ha mer än 5 individer? Låter väldigt konstigt, då man få ha avsevärt fler hundar.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-25 18:25 #98 av: indra-bus

För människans skull ja men inte för människans fåfänga en viss skillnad faktiskt.

De var inte bara perser katten ja tog upp. Såg inte de programmet. 

O är så innerligt trött på att höra att huskattägare inte försäkrar sina katter eller tar dem till veterinär om de blir sjuka de är därför de inte "syns" att de är sjukare.

Ja e 40 år o alla katter jag vet de vi hade när jag var barn mammas kompisars, katter grannars katter, mina kompisars katter osv. Så har ras katterna levt kortast o varit sjukast. Mina 6 huskatter jag haft under mitt liv har faktiskt aldrig varit sjuka. Möjligt att jag har haft tur för nu när jag tänker efter så har ingen av de djur jag haft varit de. Bortsett från en kanin som dog i mina armar på väg till vet.

Vild vittra i denna tråden har jag faktiskt hållit med dig hela vägen.

Länge leve huskatten!! Den ska detta forum handla om så nu ger jag mig ur denna diskution.

Anmäl
2013-04-25 18:58 #99 av: [Emma--]

#97 läs på jordbruksverkets hemsida. Dock tror jag det är 9 katter utan tillstånd som gäller.

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-04-25 19:07 #100 av: mallabralla

#96

bra inlägg, bara en liten rättelse, det är 10 vuxna katter man får ha utan tillstånd

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-25 19:07 #101 av: VildaVittra

#99 Jag har gjort det, därav frågan, för jag hittar inte det.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-25 19:10 #102 av: [Emma--]

#101 L120

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-04-25 19:22 #103 av: mallabralla

#102

ja §5

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-25 19:24 #104 av: VildaVittra

#102

Katt

5 § Följande verksamheter med katt ska anses vara av större omfattning:

1.hållande av 10 eller fler katter äldre än 12 månader

2.uppfödning av 3 eller fler kullar per år

3.upplåtande av 3 eller fler katter per år

4.försäljning av katter från 3 eller fler kullar per år av egen uppfödning

5.försäljning av 3 eller fler katter per år från annans uppfödning, samt

6.förvaring eller utfodring av 4 eller fler katter.

Inga fem katter där. Eller har du misstolkat 6:an? För den är menad för ex dagmatteverksamhet.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-25 19:28 #105 av: [Emma--]

#104 du menar nog #96 eftersom jag inte sa 5 :) eller om du kanske inte läste hela mitt svar.

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-04-25 19:30 #106 av: VildaVittra

#105 Sorry!! Självklart, är lite trött.Sover

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-25 19:50 #107 av: Nerdysiamese

jag ställer mig rättad på punkten om antal katter, men problemet kvarstår att huskattsavel är fullkomligt okontrollerad och sjukdomar löper amok under sådana här omständigheter som jag beskrev, omständigheter du sällan kommer se om du har en kull med registrerade raskattungar att välja ifrån, och om du gör det finns det många konsekvenser som följer för den uppfödaren.

jag menar inte på något sätt att raskatter skulle vara bättre än huskatter, jag menar att huskattsaveln inte främjar hälsosamma katter i mångt och mycke, och att uttalande att huskatter generellt skulle vara friskare är obefogat.
när mina vänner säger till mig hur mycket dom vill ha en katt så säger jag alltid att jag tycker att dom i första hand skall kolla på en katt från ett katthem.

Det roliga med min historia är att alla dessa saker till trotts så var jag övertygad om att huskatter var friskare innan jag kom i kontakt med uppfödaren till mina siameser, och det var okunskap och brist på perspektiv som gjorde att jag trodde det

Anmäl
2013-04-25 20:39 #108 av: [Mustangcab]

Nerdysiamese Mycket bra skrivet.

Man får ha 9 vuxna katter utan tillstånd.


 

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-25 23:07 #109 av: [[pimey]]

Tycker ni BYB människor är trångsynta, egoistiska och dumma som gör det ni gör! Allt handlar om okunskap från erat håll, lyssna på erfarna kattuppfödare istället för att sitta där i eran drömvärld och intala er själva att huskatter är så jäkla mycket hälsosammare, blodgruppskrock existerar inte, hälsotester är ett jäkla trams och att uppfödare tjänar multum när de i själva verket går back dubbelt upp! Sluta att bidra med mer hemlösa katter och värna om er egens katt hälsa genom kastrering OM ni nu verkligen bryr er om era katter!

Anmäl
2013-04-26 04:05 #110 av: VildaVittra

#109 Risken för blodgruppskrock är minimal hos bondkatter då extremt få har blodgrupp B, det är ungefär som man skulle behöva testa för trakealkollaps hos schäfer innan parning.

Sen tycker jag det är så otrevligt att ifrågasätta om folk bryr sig om sina katter/djur, det tror jag alla gör här.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-26 07:17 #111 av: [[pimey]]

110#

Ja men riskerna finns och då är det bra att testa blodgrupperna på avelsdjuren. En bekant till mig fick huskattsungar 5 st starka småttingar och alla dog en efter en och det visade sig vara just blodgruppskrock tror du hon lärde sig? Nä för nästa kull så dog de som flugor igen för att den 3e gången få ungar som överlevde! Hemskt!

Nä det är inte elakt sagt utan det är så jag uppfattar folk som gör såhär det är elakt mot kattern och elakt för hela kattsamhället i Sverige och då bryr man sig inte ett jota! Enda som lyser om dessa människor är ego och få in extra pengar i plånboken!

Anmäl
2013-04-26 08:04 #112 av: indra-bus

Hur känns de att få en katt kull på fina raskatter när man samtidigt vet att i Sverige finns 100000 hemlösa katter. De lyser EGO.


Katter som föder sina ungar ute i kyla utan skydd utan mat ensamma?Att de finns katter som är sjuka utsvultna som behöver våran hjälp. Nu.


Kan berätta att när jag hämtat hem mina hitte katter har de känts BRA!


Sen skrev ju någon här att man förlorar 30 tusen när alla kattungar dör i en kull de lät sunt.!


Har ni någon vetenskaplig studie på att ras katter är friskare?

Skulle vara intresant att se annars tror jag inte ett skit på de.

Anmäl
2013-04-26 13:34 #113 av: [Emma--]

Det finns inte bra statistik över huskatters hälsa, det finns bättre statistik över raskatters hälsa. 
Och personliga upplevelser visar inte en rättvis bild heller för då har jag mött väldigt många sjuka huskatter och den bilden blir ju säkert inte rättvis över hur det egentligen är.

Vi älskar alla våra katter oavsett.  Glad 
Jag kommer aldrig skaffa huskatt, men jag gillar huskatter. Därför tycker jag det är så tråkigt att det ska bli en diskussion där det känns som att man hör till en viss sida.

#112 Att ha husdjur är ego, men det behöver inte vara dåligt. Huskatter passar inte hos alla och det kändes väldigt bra när jag fick hem mina katter även fast det inte innebar att hjälpa en hemlös. Glad

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-04-26 14:19 #114 av: indra-bus

Att hjälpa ett hemlöst djur eller hjälpa djur som varit vanvårdade ser ja som mindre ego ändå.

Varför inte en huskatt? I alla katt vänners hem passar de utmärkt.

De finns i alla möjliga färger o tempament. Om de nu har så stor betydelse, de katter ja har haft har varit älskade precis som de varit.

Sen kan jag ju meddela att min mammas sist inköpta  birma håller på att riva huset. Hon köpte den i tron om att den skulle vara sån lugn knä katt som den andra hon har. Men ike raka motsatsen fast den är ju lika älskad för de så klart.

Anmäl
2013-04-26 14:32 #115 av: [Emma--]

#114 Det får stå för dig. Men jag tycker inte det är snällt eller rätt att tycka att folk är ego för att dom väljer raskatt istället. 

Jag vill inte ha huskatt, jag vill ha en ras som fäller mindre pga allergi i släkten och att jag själv dessutom börjat bli allergisk även om det än så länge inte gäller katt. (och hoppas det fortsätter så) Jag har dessutom fastnat för "min" ras. Och jag vill veta bakgrunden. Glad

Men det betyder inte att jag tycker illa om huskatter bara för att göra det tydligt.

Alla katter är individer. Glad

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-04-26 14:46 #116 av: indra-bus

 #115 Fast de är så jag tycker. O kan inte förstå hur man kan välja att avla nya "finare" katter när så många är hemlösa"

Min mamma är av din åsikt men vi är inte ovänner för de.

Anmäl
2013-04-26 14:52 #117 av: [Emma--]

#116 Tycker bara det blir en tråkig ton på diskussionen när man skriver om ego och aveln på fina raskatter och "finare" katter. 

Pratar du så med din mor också t.ex? Eller håller ni diskussionen på en annan nivå eller diskuterar ni det inte alls?

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-04-26 16:08 #118 av: Mona22

#116 en person som vill ha en speciell raskatt köper oftast inte en huskatt bara för att. Några av de som köpt från mig har varit allergiker precis som jag och de får alltså inte köpa en katt bara för att det finns massa hemlösa katter.

Anmäl
2013-04-26 16:26 #119 av: mallabralla

#112

antar att du hänvisar till mig som sa att jag förlorat 30 000 detta år.

att använda det som argument till osund avel är fult då du inte vet vad det rörde sig om.

jag kan upplysa dig om att det var en honkatt som födde två friska fina ungar men hade en tredje kattunge död i magen och fick kejsarsnittas för att ta ut ungen, varpå veterinären gjorde fel vid operationen så det blev komplikationer för honan, livmodern togs bort och hon fick ligga på intensiv i 5 dygn pga ett fel veterinären gjort. dem två friska kattungarna dog inom en vecka då dem inte klarade sig utan mamma och mina matningar räckte helt enkelt inte till.

detta har absolut INGENTING med ras att göra utan kan hända vilken katt som helst, även huskatter.

jag hade avelsförsäkring på honan men då det var hennes första kull gäller den inte och jag fick inte ut något på försäkringen. Honan lever nu ett liv som älskad familje medlem och kastrat!

så kom inte med förutfattade meningar om saker du inte vet något om, det kunde like gärna varit någons huskatt som råkade ut för detta, men till skillnad från många BYB och huskattuppfödare (märk många och inte alla) så lade jag den summan för att rädda honan istället för att vara pengagirig och låta henne somna.

så där har du en av många anledningar till att man kan gå back i ett katteri med grova pengar.

däremot avel med raser man vet inte kommer kunna föda fram ungarna själv utan att det alltid måste snittas, det är för mig fel för då utsätter man med flit djuret för lidande, men att anklaga någon för något man inte kan rå för, det är lågt.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-26 18:04 #120 av: indra-bus

Att kritisera raskatt avel är inte populärt de vet jag. O jag säger samma sak till mamma. Men när hennes katt blev europa champion o massor  ville ha katt ungar efter henne bara för de blev hon besviken. Varför skulle hon helt plötsligt bli uppfödare?

#119 Jag menade inte så illa som de kanske lät. Men huskatter påstås få massa döfödda kullar o de är klart att de kan gå fel o bli komplikationer o de för alla raser inte bara för huskatter. De var så jag menade. Jag ber om förlåt om de lät illa. Jag skulle oxå  rädda min katt om de hände den något som inte försäkringen täckte  kosta vad de kosta vill. Trots att han bara kostade 600 kr.

Jag tycker att alla katt älskare borde hjälpa de hemlösa katterna innan de avlas nya o de står jag för. De lider o de behöver hjälp nu.

De är inget jag kommer ändra på.

Anmäl
2013-04-26 18:09 #121 av: [Emma--]

#120 Men då är du emot all avel pga de hemlösa och det kan jag respektera även om jag inte håller med Glad

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-04-26 18:15 #122 av: mallabralla

#120

tack för din ursäkt! alla borde värna om alla katter, det finns dålig avel inom huskatt och dålig avel inom raskatt och vise versa.

jag tror vi alla är överens om att det är den avel som försätter katterna i lidande som vi förkastar, sedan att vi har olika åsikter om vad dålig avel är, det är en annan sak.

Jag har sagt tidigare i denna tråd och i andra trådar, jag är inte emot huskattavel, jag är emot hur den ofta bedrivs.

jag tror inte huskatter är sjukare än raskatter, jag tror dem är mycket robusta pga mångfalden på genpoolen och att naturen "rensar ut" dem defekta linjerna. sedan kan ju en huskatt bli sjuk för den sakens skull.

Jag har haft katt från katthem, och jag kommer även att skaffa det igen när jag bor så pass att jag har det utrymmet, min önskan är att ta den katt som suttit där längst och som dem flesta andra  bara går förbi. en dröm är också att volontär arbeta på ett katthem.

Jag försöker även att donera mat, leksaker, klösträd och hälsopreparat till vårt lokala katthem.

Det är vare sig raskatter eller huskatter som genererar hemlösa katter, det är oansvariga uppfödare.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-04-27 10:53 #123 av: [Mustangcab]

# 116 Det har inte slagit dig att vi som väljer raskatter inte har något med huskattsavel att göra?
Själv har jag 3st raskatter och 2 huskatter de senare har jag räddat. Jag älskar alla 5 lika mycket. Jag har arbetat med hemlösa katter men gav upp då det bara fortsätter. Alla vill ta en kull ungar på sin lilla söta huskatt. Jag spryr när jag hör detta. En inne på kattter i fokus tyckte att vi skulle hjälpas åt. Hon skulle själv ta en kull på sin lilla söta huskatt. Nej tack jag tänker inte hjälpa till de får de göra som är ansvariga för huskattseländet. Ja,  jag vet att katterna inte kan rå för det och det har jag aldrig sagt men människorna kan det.

Jag har aldrig satt en huskatt till jorden men jag har tagit hand om många, kastrerat, vaccinerat, id-märkt och placerat. Men jag orkade inte med det hela. Det tog aldrig slut. Och alla tog för givet att jag skulle fotsätta att göra detta.

Hoppas att den nya Djurskyddslagen kommer at förbättra huskatternas situation. Men behåll dina gliringar för dig själv. Se inne på blocket och räkna annonserna med påstådda rasinblandingar så kan du själv bilda dig en uppfattning om vilka det är som producerar mest huskatter. Raskatter utgör mindre än 15 % av antalet katter i Sverige. Och som regel släpps de inte ut vind för våg heller eller hamnar på katthem.

Du får gärna fortsätta att städa upp efter andra för jag tänker då inte göra det.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-28 15:54 #124 av: mitzerl

indra-bus, jag tycker att dina kommentarer i tråden är väldigt tråkiga att läsa. Om man råkar ha en raskatt är man alltså en egoistisk människa? 

Jag har en ragdoll hemma och hon är inte ett dugg "finare" eller "ädlare" än dina huskatter. Den enda skillnaden är att jag har ett papper med hennes släktträd på och att hennes mamma- och pappakatt är fritestade från olika sjukdomar så att jag kan känna mig trygg vad gäller min egen katt. 

Varför detta förakt mot raskatter på detta forum? Det känns bara så tråkigt. Jag har själv ingen huskatt nu, men jag har varit jourhem förut i olika omgångar åt huskatter. Att kalla raskatter för "finare" slår ju bara tillbaka mot huskatterna. Varför skulle huskatter vara mindre fina??? 

Anmäl
2013-04-30 02:35 #125 av: fvanilla

Det är otroligt trist att det är ett sådant raskattsförakt på ett huskattsforum. Har ingen huskatt, men tycker om dom också. Ska inte alla få känna sig välkomna?

Undrar om dom som klagar på raskatter även ogillar rashundar? Jag menar, vad är fel på en blandrashund? Är en pudel eller en spaniel finare och ädlare än en blandrashund? Fåfänga och egoistiskt! Hundar ska få vara hundar, inte vara fina pokaler på utställningar! Eller? Det är ett väldigt trist synsätt, tycker jag. Onödigt att hoppa på folk för de vill ha en viss ras med vissa särskilda egenskaper.

Anmäl
2013-04-30 07:37 #126 av: IdaL

Föraktet mellan rasren och icke rasren har alltid funnits och kommer nog tyvärr alltid att finnas. Spelar ingen roll om det rör sig om häst, hund, katt eller kanin, det finns ändå alltid där. De som har rasrena arter ser ofta ner på dem med blandraser och dem med blandraser ogillar rasrena. 

Själv är jag av samma åsikt som dig. Djur ska vara djur! Sen å andra sidan tycker jag det är kul med utställning, men man ska inte ha ett djur endast för utställning. Tror faktiskt de flesta har sina djur för att dom tycker om djur och inte för att vinna pokaler, sen finns det ju såklart undantag.

Nu menar jag inte att föraktet är något positivt men jag försöker att inte lägga så stor vikt i det, då det alltid finns. Det är likadant på katter iFokus, där ser i stort sett alla ner på huskatter. Samma sak på hundar iFokus, det är därför blandrashundar iFokus uppkom. 

Anmäl
2013-04-30 08:27 #127 av: Mona22

Jag har bara raskatter men ser inte ner på huskattsägare! Jag hade huskatter innan jag blev allergisk. Vad är skillnaden egentligen? Varför är det så hemskt att jag har raskatter? Skulle säkert kunna ha huset fullt med huskatter men då får de bo här ensamma för jag tål dem inte. 

Jag gör det jag kan för att höja huskatters status. Har fått många att kastrera sina djur för att undvika oönskade kattungar. Dessutom ger jag pengar till katthem, vad kan jag göra mer?

Sedan är det oftast huskattägare som inte anser att deras katter är tillräckligt fina då de måste ha påstådda raser i sina katter. Långhår är skogkatt eller maine coon, blåa katter är russian blue och det senaste, mönstrade katter är bengaler!! Huskatter finns i alla färger och storlekar men det duger visst inte Tyst

Anmäl
2013-04-30 09:09 #128 av: [Mustangcab]

Det är huskattsägare som ser ner på oss raskattsägare  som har 15 % av populationen. Däremot så har de allra flesta också huskatter. För att inte tala om alla annonser med inblandning av raser på blocket för att göra huskatten lite finare. Så dessa långhåriga katter som också blir någon ras vare sig de är det eller inte.

Jag ser annonser där de tar en högre summa för långhåriga katter än vad de tar för korthåriga och folk betalar. Vem är det då som har fördomar? Själv har jag 5 korthåriga katter varav 2 huskatter och jag önskar mig inte ens en långhåring även om de är vackra att se på.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-30 09:15 #129 av: IdaL

#128 Att resonera som att det är endast huskattsägare som ner på raskattsägare, det är det som skapar problemen. Och dessutom att döpa det till "oss" och "ni", det är väl katt som katt? Dela inte upp det i olika grupper.

Ja, långhåriga kostar mer för att det finns mindre långhåriga än korthåriga. 

Jag tycker inte man ska säga att det är någon som ser ner på andra mer än någon annan. Nedsättande syn finns hos bägge delarna, det kommer det alltid att finnas. Tycker inte man ska ta åt sig så länge man själv vet vad man tycker, jag tycker att alla katter är lika mycket värda. 

Anmäl
2013-04-30 09:19 #130 av: [Mustangcab]

# 129 och om du läser mitt inlägg lite noggrannare så ser du att jag hr 2 huskatter.

Så det finns tillgång och efterfrågan även på huskatter då inte enbart raskatter? För hos raskater kostar inte de lågnhåriga mer.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-30 10:08 #131 av: Nerdysiamese

Tycker att det verkas som en missuppfattning kring föraktet riktat mot huskatter, det är inte huskatten som jag upplever att folk har något emot, utan människor som tar kattungar på sina huskatter och spär på en redan mättad marknad, vilket i sig fortsätter försätta massor med huskatter i missär och massor som avlivas för att göra rum på marknaden.
Vilken rasuppfödare som helst som fortsatte producera kattungar när marknaden för den spesifika rasen är mättad, skulle bemötas med samma förakt.
Så jag upplever nog snarare som att de flesta som har raskatter inte föraktar utan snarare värnar om huskatten och möjliggörandet av dess ökade status i Sverige

Anmäl
2013-04-30 11:38 #132 av: IdaL

#130 Jag citerar

"Det är huskattsägare som ser ner på oss raskattsägare..."

Sen om det är förakt eller inte är lite upp till var person att tolka. Jag har kännt mig påhoppad av folk så fort man nämner att man har enbart huskatt. Vi som har helt vanliga bondkatter som lever livet, och får gå ut när dom vill. Vi är i vissas ögon rena rama djurplågare! 

Allting är relativt, vi uppfattar saker olika. 

Anmäl
2013-04-30 14:04 #133 av: [[pimey]]

Långhåriga kostar mer för de finns mindre av dom? Vilket idiotiskt påstående varför ska tex 2 långhåriga kattungar ur samma kull kosta mer än korthåriga? Räknas de som "exklusiva" eller? En katt är inte värd mer för att den ha längre hår!! Ha sett alldeles för många annonser där folk tar dubbla priset för att den ha längre hår och man börja ju undra hur de står till med folk

Anmäl
2013-04-30 14:13 #134 av: IdaL

#133 Uppenbarligen är dom mer attraktiva på kattmarknaden, annars hade dom ju inte varit dyrare. Jag säger inte att det är rätt eller fel, men något måste det ju göra.

Det är ju uppenbart att vissa "sorter" är mer "eftertraktade" än andra. Jag ser dock inget fel med att man tar betalt för katten? Det är väl ändå bättre att katternas status i försäljningssyfte höjs och inte sänks? Det gör ju så att det blir färre impulsköp. 

Sen är såklart allt fortfarande relativt. En huskatt kostar fortfarande ingenting mot en raskatt, vare sig den är långhårig eller inte. 

Anmäl
2013-04-30 14:19 #135 av: Buwenas

Jag tycker att denna tråd verkligen reflekterar några av de största problemen i kattvärlden. Och det är att inte ens människorna som älskar katter kan enas om att katter bör få större ekonomiskt och lagvärde. Att katters hälsa, sundhet och mentalitet är viktigare än något annat

Dvs att man behöver få upp priset så att de inte kostar mindre än en kanin eller hamster till och med. Så att folk börjar använda hjärnan när de köper sin katt och inte bara behöver slänga upp en tjuga eller liknande.

Man behöver också få lagar som bättre reglerar hur katterna skall skötas och hållas för att undvika kullar som inte är genomtänkta, katter som förstör för människor och då blir offer för deras ilska. Och givetvis behöver lagen om avel på djur som har stor risk att efterlämna sjuka avkommor, få större tryck och användas oftare. Samt att alla katter bör märkas.

Om vi fick dessa lagar att gå igenom så tror jag vi kommer en bra bit på vägen:

Samtliga katter över 4månaders ålder skall vara märkt med chipp och registrerade i jordbruksverket.

Avel på katter som har fysiska fel så som trånga luftrör, förkortad nos eller liknande andningsproblem är förbjuden. Även fel på leder och skelett är förbjudet.

Samtliga katter som går ute skall vara kastrerade.

I städer och tätorter skall inga katter gå utan ägarens uppsikt.

 

Vissa av lagarna finns eller är på väg att bli en lag. Vilket givetvis är jättebra. Men vi behöver få resurserna att se till att de genomförs också. Och det gäller inte bara katter utan även hundar. Sen skulle jag personligen vilja se ett minsta pris på 1000kr för att undvika spontanköp av kattunge. Det vet jag att man inte kan reglera och man ska inte heller påverka folks frihet att sälja det de äger på det sättet. Men jag tror att det hade löst en del. Just nu regleras priset till stor del av utseende. Svarta korthåriga får man nästan betalt för att ta. Katter med blåa ögon och mask i ansiktet med mörkare tassar och svans är dyra, ännu dyrare om de är långhåriga. Långhåriga överlag är dyrare än korthåriga osv.  

Men i alla fall. Vi vill väl alla att katterna först och främst ska ha det bra? Oavsett om de är renrasig eller huskatter? Att sitta och hacka på om det är bäst med renras eller blandras (ja nu kallar jag samtliga utan stamtavla för blandras och huskatterna kommer gå in där i mitt resonemang) som är det bästa är ju helt fel.

Det bästa måste väl ändå vara katter som kommer från en uppfödare som fostrat och socialiserat dem bra? Gärna en uppfödare som har koll lite bak i leden då de avlat på sina tidigare honor oxå eventuellt. Men framförallt katter som lever långa friska liv i en sund kropp som gör att de kan busa, klättra, springa, hoppa och andas utan problem. Katter med en sund mentalitet som gör att de är trygga och inte blir rädd för minsta lilla. Som inte är oprovocerat aggressiva eller liknande.

Är det inte det som är det viktiga? Inte huruvida de har ett papper med stam eller inte? Och detta är något jag tycker om alla djur, att ett papper eller utseende aldrig får bli viktigare än djurens hälsa, sundhet och mentalitet.

Anmäl
2013-04-30 17:55 #136 av: [Mustangcab]

Jag citerar

"Det är huskattsägare som ser ner på oss raskattsägare..."

Sen om det är förakt eller inte är lite upp till var person att tolka. Jag har kännt mig påhoppad av folk så fort man nämner att man har enbart huskatt. Vi som har helt vanliga bondkatter som lever livet, och får gå ut när dom vill. Vi är i vissas ögon rena rama djurplågare!

Allting är relativt, vi uppfattar saker olika.

Sen kan man läsa allting som en person skriver och inte enbart hugga ut ett citat från ett inlägg. Har du läst vad jag skriviti övrigt angående katter och huskatter?

Jag köpte mitt livs första raskatt för drygt 9 år sen då jag var 50 år. Innan dess hade jag haft och räddat huskatter. De två huskatter jag har nu har jag också räddat.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-30 18:00 #137 av: [Mustangcab]

# 135 Det finns 2 register där man kan registrera sin katter varav ett  är gratis. varför ska det var  Statsns Jordbruksverk som ombesörjer detta. Se till att alla huskattägare reggar sina katter istället, omedelbart. Inte ens veterinärna vet om att SVERAK har ett register som inte kostar något.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-30 18:32 #138 av: VildaVittra

#137 Kanske av samma orsak som med hundar? Dvs att det ska vara obligatoriskt. Privata intresseföreningar har inte den makt som statliga verk har.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-30 18:37 #139 av: fvanilla

#126 Har aldrig varit med om folk som köper djur som levande pokaler, men det finns väl några konstiga personer där ute. F.ö har jag aldrig varit med om huskattsägare som blir påhoppad för att de har huskatter eller ses ned på. Tycker oftast att en del huskattsägare är själv duktiga på det. Säger man att man har en raskatt så ska de klanka ned på sin egen katt, hur det "bara" är en huskatt och inte är "lika fin" som mina katter, fast jag protesterar den åsikten. Och "ja, man förstår att du åker med din katt till veterinären, dina är ju så värdefulla" (är inte en huskatt värdefull?). Det är väldigt trista synsätt jag har stött på hos huskattsägare, enligt min personliga erfarenhet. Hos raskattsägare jobbar en del som jourhem åt huskatter, många uppfödare skänker donationer till katthem, och kanske t.om har både och raskatt och huskatt. På alla forum jag har varit på har jag inte läst ett enda ord huskattsförakt.

Själv har jag fått påhopp för att jag har raskatt: man kallas fåfäng, egoistisk, snobb, pengaslösare, bara för man har valt det djuret man vill ha. "En riktig katt är en huskatt, inte en prydnadskatt som dina!" - "Dina är ju inte riktiga katter!"

#132 Det finns raskatter som också "lever livet" och springer ute hur dom vill, är stallkatter, osv., och en del får också får kritik för det. Du kanske läser in på huskattsbiten och inte utebiten när du får den kritiken?

Kan f.ö säga att jag har också varit på andra sidan staketet, hur jag är värsta djurplågaren för mina katter eller råttor eller vad tusan inte springer fritt.

Anmäl
2013-04-30 18:37 #140 av: fvanilla

#126 Har aldrig varit med om folk som köper djur som levande pokaler, men det finns väl några konstiga personer där ute. F.ö har jag aldrig varit med om huskattsägare som blir påhoppad för att de har huskatter eller ses ned på. Tycker oftast att en del huskattsägare är själv duktiga på det. Säger man att man har en raskatt så ska de klanka ned på sin egen katt, hur det "bara" är en huskatt och inte är "lika fin" som mina katter, fast jag protesterar den åsikten. Och "ja, man förstår att du åker med din katt till veterinären, dina är ju så värdefulla" (är inte en huskatt värdefull?). Det är sorgliga synsätt jag har stött på hos huskattsägare, enligt min personliga erfarenhet. Hos raskattsägare jobbar en del som jourhem åt huskatter, många uppfödare skänker donationer till katthem, och kanske t.om har både och raskatt och huskatt. På alla forum jag har varit på har jag inte läst ett enda ord huskattsförakt. Själv har jag fått påhopp för att jag har raskatt: man kallas fåfäng, egoistisk, snobb, pengaslösare, bara för man har valt det djuret man vill ha. "En riktig katt är en huskatt, inte en prydnadskatt som dina!" - "Dina är ju inte riktiga katter!" #132 Det finns raskatter som också "lever livet" och springer ute hur dom vill, är stallkatter, osv., och en del får också får kritik för det. Du kanske läser in på huskattsbiten och inte utebiten när du får den kritiken?

(Oj, dubbelinlägg!)

Anmäl
2013-04-30 21:57 #141 av: IdaL

#132 Det är inte utelivet som jag reagerar på. Det finns andra saker som man får på sig för att man har "bara" huskatt.

JAG tycker att det finns minst lika mycket förakt hos raskatternas ägare. Det finns dom som ska vara lite översittar typ och tala om för andra hur man ska göra. Sen givetvis så är inte ALLA så, men det finns dom som är. Ni verkar tro att jag tror att ni går över den gränsen som jag nämner, och det tror jag inte.

Jag vet själv ett flertal personer som inte känner sig välkomna och känner sig rent av dumma när dom skriver på andra kattforum för att där är ständigt personer som anser sig vara bättre. Sen att kanske ni inte känner samma sak som mig, det förstår jag fullt ut. Men jag tycker inte man ska dra alla över en kam och säga "det är dom med huskatter", för bara för ett fåtal gör något så betyder inte det att alla gör det.

Anmäl
2013-04-30 23:34 #142 av: [Mustangcab]

Vissa sorters katter är mer eftertrakatktade än andra, ja. Därför att folk i allmänhet tror på allvar att det finns ras i en katt för att den är långhåring och därmed lite finare än en vanlig huskatt. Så länge det är på det sättet så  kommer huskattens status inte att höjas. En perser kan du få för runt 4.000 kr och uppåt medan en bengal kostar åtminstone runt 6.500 eller mer, så där är det den kortare varianten som kostar mera. Tillgång och effterfrågan.

Sen är det ocså så att raskattuppfödare kan mer än vanligt folk om katter och har mer krav på sig än de som tar en kull på sin lilla söta huskatt. De är nämligen med i klubbar som ställer krav på dem och som också testar sina katter. Raskatter är inte sjukare än huskatter utan det är helt enkelt så att man har bättre koll på raskatterna än huskatterna och att dessa  också är försäkrade i mycket högre grad än vad huskatterna är. Nästan 100 % är försäkrade av raskatterna medan det ligger runt 13%  för huskatterna. Då är det ändå mindre än 15% som är raskatter. Det är också raskattterna som vaccineras regelbundet och som kastreras och som man inte släpper ut vind för våg. Varför kan man undra? Sätter man så lite värde på sina huskatter? Själv värdesätter jag mina 2 lika mycket som mina raskatter så jag förstår inte det resonemanget, ändå har jag inte betalat ett öre för någon av dessa 2.

Den ena blir 13 år runt mitten av maj och har hittats på en trottoar vid 2-3 veckors ålder och den andra blir 5 år runt midsommar och kom hit när hon var runt 7-8 veckor. Född av en mamma som fått p-piller så det blev bara den kattungen men mamman försvann. Ägaren var katttsamlare. Den äldsta är helsvart. En färg som inte är så populär bland huskatter men som är vanlig.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-30 23:47 #143 av: VildaVittra

#142 "Sen är det också så att raskattuppfödare kan mer än vanligt folk om katter och har mer krav på sig än de som tar en kull på sin lilla söta huskatt. 

.......

 Det är också raskattterna som vaccineras regelbundet och som kastreras och som man inte släpper ut vind för våg. Varför kan man undra? Sätter man så lite värde på sina huskatter? Själv värdesätter jag mina 2 lika mycket som mina raskatter så jag förstår inte det resonemanget, ändå har jag inte betalat ett öre för någon av dessa 2."

Har du statistik på detta? Eller är det fördomar?

Alla mina katter har fått gå ut, vilken ras jag än haft. Alla har blivit vaccinerade och att påstå att man inte bryr sig om sina utekatter var något jag hoppats på att slippa läsa för 720:de gången på denna sajt.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-01 00:00 #144 av: [Mustangcab]

# 143 Du läser det du vill. Jag har aldrig sagt att katter inte får gå lösa. Vad jag sa var att raskatter inte släpps ut okastrerde och ovaccinerade eller möjligtvis chipmärkta. Mina raskatter och huskatter har tidigare fått  vistats utomhus på egen tass men det har blivit omöjligt att ha dem på det sättet här numera. Det var dyrt förra sommaren. Jag har heller aldrig påstått att folk inte bryr sig om sina utekatter dvs pga att de få vistas utomhus.

Att raskatter är försäkrade och att icke raskatter inte är det finns det statistik  på ja, det var den jag  drog. Jag har inte den tillgänglig just nu men det var från Agria. Det måste ändå betyda att man inte värderar sin katt särkilt högt.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-05-01 00:05 #145 av: VildaVittra

#144 Jag bad inte om statistik på huruvida de var försäkrade, utan på detta "Sen är det också så att raskattuppfödare kan mer än vanligt folk om katter och har mer krav på sig än de som tar en kull på sin lilla söta huskatt."

Det är nämligen inte min personliga erfarenhet, så jag ville se siffror på det.

Hur hade du tänkt att vi skulle tolka detta?
"...släpper ut vind för våg. Varför kan man undra? Sätter man så lite värde på sina huskatter?"

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-01 00:15 #146 av: IdaL

Jag ser inte att denna diskussion leder någonstans faktiskt. Delade åsikter kommer det alltid vara, om vad som är rätt och fel.

Jag anser att alla katter är katter, oavsett ras. Men sen är jag inte heller förvånad att det finns skillnader mellan de olika katterna i prisnivå. Uppenbarligen är långhåriga huskatter inte lika vanliga som korthåriga, där av är dom lite dyrare, det har inget att göra med att dom har långt hår egentligen.

Du jämför själv en perser och bengal, där är också extrema prisskillnader trots att bägge två är katter. Det handlar ju om att t.ex. en bengal är svårare att få tag i än en perser. 

Jag tycker det är lite dubbelmoral att klaga på att någon tar bra betalt för huskatter. För att det pratas ständigt om hur man ska få upp priserna på huskatter men när sedan någon tar en bra summa så blir det klagomål på det istället. 

Det kommer alltid vara skillnad på raskatt och huskatt, så att försöka ändra det är meningslöst. Varför? Jo precis pga. det du själv nämner, att raskatterna är mer kontrollerade. Sen bara för att någon katt kostar mer än någon annan så betyder det inte nödvändigtvis att den är mer värd i sin ägares ögon. Jag betalade 2 burkar kattmat för min ena kisse och 400kr för den andra och inte gör jag någon skillnad på dom för det. 

Anmäl
2013-05-01 00:17 #147 av: IdaL

Sen håller jag faktiskt med VildaVittra, det är när man börjar anse att man kan mer än någon annan för att man har något som kanske den andra inte har som det skapas konflikter.

Det betyder inte nödvändigtvis att man är expert på katter för att man äger eller avlar på raskatter. Det finns massvis med människor som "bara" har huskatt som kan minst lika mycket. 

Anmäl
2013-05-01 00:33 #148 av: mallabralla

#146

håller nog med om att dem allra flesta som äger huskatter älskar sina katter över allt på denna jord och gör allt för dem, hur lite dem än kostade. Tror inte att man väljer katt egentligen efter priset utan efter vilken man faller för.

Det stora problemet är ju alla dem som skaffar sommarkatter, låter katterna springa vind för våg och föröka sig utan att ta ansvar sedan för avkommorna eller mamma katt.

Sedan detta med prissättning, det handlar i alla fall för mig om att sätta ett skäligt pris på katten och vad den marknadsförs som.

Oftast säljs dem katter som kostar 4000 .- med påstådda rasinslag för att trissa upp priserna, eller att den är renrasig fast utan stamtavla, varpå kunden tror dem gjort ett kap. Hade uppfödaren bara skrivit att det var en huskatt tror jag faktiskt inte många hade betalat 4000.- för den katten.

Det är lite som att sälja en tavla för stora pengar och utge det för att vara en picasso fast det inte är det, men för den sakens skull kan det ju vara en vacker tavla. Men du förstår vad jag menar, köparen betalade det där lilla extra just för att den trodde det var en äkta tavla men så var det inte det.

dessa personer som skyltar med att katten är renrasig utan stamtavla etc är antingen okunniga som inte vet bättre men det finns också dem som sätter det i system och tar kullar på kullar på kullar på katterna så dem blir utslitna (kattfabrik) och det finns ingen stans detta registreras. Köparna tror dem får en raskatt och uppfödaren fortsätter håva in pengar.

men man ska absolut inte ta underpris på sina kattungar! det ska ju täcka dem omkostnader som är kring en kull.

detta är i alla fall min åsikt.

jag blir bara arg på folk som lurar andra och tjänar pengar på att göra det, dem tillför inte kattvärlden något positivt och förstör för andra seriösa uppfödare.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-05-01 00:45 #149 av: IdaL

#148 Absolut, jag förstår vad du menar och jag håller med dig!

Jag tycker också det är fel att påstå att en huskatt är eller har inslag av raskatt i sig. Det är ju som sagt "bara" en vanlig huskatt. Men sen kan jag också förstå att kanske en bruntigrerad korthårig huskatt kostar lite mindre än en långhårig blå sköldpaddsfärgad huskatt. Jag menar inte att det är rätt alla gånger, men jag kan förstå varför. 

Jag ser inget fel i att folk tar betalt för huskatterna men sen ska man givetvis inte försöka ta mer betalt i ett syfte bara för att tjäna pengar. Tyvärr finns det ju folk som gör det, och det finns ju inte bara inom kattvärlden utan det förekommer inom alla djurarter. 

Hade alla katter kostat över 700kr som absolut minsta pris så tror jag att sommarkatter och impulsköp av katter hade minskat. Men sen är ju frågan hur man ska få upp priset? Det är det som är de svåra.

Anmäl
2013-05-01 09:21 #150 av: [Mustangcab]

Men man kan inte prissätta en huskatt på det sättet då det finns 100.000 hemlösa av dessa? Jag har själv hjälpt till att ta hand om flera av dem och placera dem. Varrför finns det katthem tror ni? För att det finns hemlösa katter naturligtvis. Så länge som det finns ett överflöd av en vara så kommer priset att sättas därefter. Det är därför det finns hemlösingar och det är inte raskatterna som är detta utan just huskatter.

Har något av det  jag skrivit ramlat in bakom hjärnridån? DET FINNS FÖR MÅNGA HUSKATTER!

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-05-01 09:27 #151 av: [Mustangcab]

# 144 Det finns säkerligen statisktik på detta. De har krav på dem som ska bli och vara uppfödare. En huskattskull kan vem som helst ta och gör det dessvärre också. Konstigt att du frågar om statistik när det inte gäller dig själv. Men 100.000 hemlösa huskatter som går att skjuta bort utgör väl inget problemen för dig antar jag? Är inte detta statistik nog tycker du?

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-05-01 11:02 #152 av: [Mustangcab]

Ni som älskar huskatter över alla andra katter kan ju ta hand  om de 100.00 hemlösingar som finns så tar jag hand om mina 2.

Tack och hej.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-05-01 14:11 #153 av: VildaVittra

#151 Förstår jag rätt nu? Du menar alltså att du hävdar att raskattsuppfödare kan mer genetik, men har inte sett inget underlag för det, utan det är alltså ditt högst personliga antagande?

Men det jag överhuvudtaget inte förstår är kopplingen mellan genetik och att jag stödjer länsstyrelsens arbete med att förhindra djurplågeri?

Sen är sånt här väldigt tråkigt att behöva läsa: "Har något av det  jag skrivit ramlat in bakom hjärnridån?" Du förstår att, har man slut på argument så man man vara tyst alternativt faktiskt erkänna att man har det. Man måste inte vara otrevlig, speciellt inte som det snarare stjälper den sida i debatten som man förespråkar.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-01 15:27 #154 av: IdaL

#151-152 Jo det är klart det finns katter som är hemlösa! Men varför? Jo för att priset är så lågt så att folk köper sommarkatter och impulsköper, dom bryr sig inte om att kastrera sina katter och då blir det också ett överflöd av katter.

Hur ska vi kunna få ner antalet hemlösa katter om man kan köpa en katt för samma pengar som du köper ett paket mjölk? Det går inte.

Dessutom tycker jag inte du behöver komma med otrevlighet. På detta forumet så diskuterar vi men vi är inte otrevliga. Alla har inte samma åsikter som en själv har men det betyder inte nödvändigtvis att dom har fel. Respektera varandras åsikter!

Anmäl
2013-05-01 21:04 #155 av: Calico

Jag hade egentligen inte tänkt skriva här men kunde tillslut inte låta bli.

Jag har aldrig upplevt fördomar eller påhopp bara för att jag enbart har huskatter. Men jag kan ju ha haft tur med vilka forum jag har skrivit i. Sen tycker inte jag att det är fel att ta betalt för huskatter, de ska kosta pengar och inte skänkas bort. Men tyvärr ser man alltför många annonser på bland annat blocket där huskatter säljs för över 1000 kr och enbart är avmaskade. När jag tog hand om en misskött högdräktig katthona såg jag till att hennes kattungar blev avmaskade, chippade och grundvaccinerade innan flytt och sen tog jag betalt för vad det kostat mig att föda upp katterna. Min åsikt är att om någon tar hutlösa summor för en katt där ingenting är gjort är det ett sätt att få in extra pengar utan att behöva anstränga sig. Sen påstår jag inte att det är så, men det är så jag upplever det.

Jag håller med om att man inte ska spä på en redan mättad marknad och jag kommer aldrig medvetet att ta en kull med huskatter. Jag är av den åsikten att all avel ska vara seriös och det upplever jag sällan att det är med huskatter. Inga tester görs på föräldrarna och det är inte ofta man ser att kattungarna blir vaccinerade innan flytt. Jag har alltför många gånger läst och hört om katthonor som springer lösa och kommer hem dräktiga med okänd hankatt, för mig är det inte seriöst.

Till sist ville jag bara säga att jag tyckte att artikeln om huskatter var bra.

Anmäl
2013-05-02 00:57 #156 av: Belimas

Oj oj vilken diskussion om huskatter vs. raskatter, jag personligen gillar alla katter oavsett om de är renrasiga eller inte men jag skulle aldrig i mitt liv avla på huskatter eller bidra till att antalet hemlösa katter ökar. Jag har haft raskatt tidigare, ragdoll, och hade planerna på en ny inom en snar framtid men nu sitter jag här med en huskatt i stället (en f.d. hemlös kanske jag ska tillägga innan jag blir utskälld) då jag fastnade för hennes personlighet vid besöket på katthemmet.

Jag kan dock hålla med om att det till viss del börjar bli extremavel på en del kattraser och det är sorgligt att se men det gör inte avel på huskatter mer rätt för den skull, inte med den situationen vi har med alla hemlösa.

Här vaccineras, kastreras, id-märks och försäkras alla katter oavsett om de är huskatter eller renrasiga katter. Kanske ska tillägga att det var en bra och informativ artikel =)

Anmäl
2018-03-12 07:20 #157 av: xCCCoorEZZ

#156 Jag har en blandras inte en Huskatt den är 50% brittisk korthår 50% birma det är ingen huskatt det spelar ingen roll vad dem andra säger det är en blandras jag är säker på att kullen var planerat blandar man en brittisk korthår colourpoint choklad med en birma blir det så. Man vet att den har ras korsningar det är ingen huskatt även om det sägs så en huskatt är en vanlig katt med inga raser inblandade den är sin egna huskatts ras men jag säger bondkatt istället för huskatt då huskatter kan bo i en lägenhet kan dem som bor i en lägenhet kallas svensk lägenhets katt.

Anmäl
2018-03-12 07:26 #158 av: xCCCoorEZZ

#156 Jag har en blandras inte en Huskatt den är 50% brittisk korthår 50% birma det är ingen huskatt det spelar ingen roll vad dem andra säger det är en blandras jag är säker på att kullen var planerat blandar man en brittisk korthår colourpoint choklad med en birma blir det så. Man vet att den har ras korsningar det är ingen huskatt även om det sägs så en huskatt är en vanlig katt med inga raser inblandade den är sin egna huskatts ras men jag säger bondkatt istället för huskatt då huskatter kan bo i en lägenhet kan dem som bor i en lägenhet kallas svensk lägenhets katt.

Anmäl
2018-03-12 10:46 #159 av: vallhund

#157 o #158 Du har en huskatt, den blir inte något annat hur mycket du än skriver det.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2018-03-15 16:26 #160 av: Valkyrija

Alla katter som saknar stamtavla är huskatter oavsett vilken eller vilka raser de har i sig :) 

Blomma - Travhästen söker medisar! - Blomma
Sajtvärd för NyhedendomStenarSocialt stöd och Travhästen.
Medis på Huskatter och Råttor

Anmäl
2018-03-17 16:39 #161 av: eskils

#158 Blandras är bara ett annat namn för huskatt.


Anmäl
2018-03-29 20:15 #162 av: MonicaLagerquist

#161 Kärt barn har många namn.Katt

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.