Läst 22867 ggr
IdaL
2013-04-18, 17:03

Katten som jägare

Katten är den perfekta jägaren med utmärkt teknik och snabbhet med dess stora tålamod som vapen. Våra tamkatter får dock maten serverad och behöver därför inte längre vara duktiga jägare, men jaktinstinkten finns kvar och den finslipas bit för bit hela tiden.

Behovet av att jaga är en medfödd instinkt, oberoende på om katten är mätt eller hungrig. Jakten är ett nedärvt beteende som sitter djupt inrotat i våra tamkatter. För att våra tamkatter ska må som bäst är det viktigt att dom får möjlighet att utöva sin jaktinstinkt. 

Numera behöver våra tamkatter inte längre jaga för matens skull vilket har lett till att deras jakt teknik har försämrats, men det kan övas upp igen genom lek och träning. Det är viktigt att vi förser våra tamkatter med leksaker så dom kan öva sin jakt teknik. Vad katten gör med leksakerna är helt enkelt att "fånga och döda" leksaken dvs. "bytet". 

Jakten börjar i en position där katten har sänkt rygg där den tillsynes orörlig smyger i slowmotion på sitt byte. När den är inom räckhåll tar den ett raskt språng rakt upp i luften för att landa på sitt byte. Den fångar bytet med framtassarna och munnen med öronen framåt och svansen rakt upp. Den kan även slänga sig på sidan och sparka på sitt byte, ett beteende man ofta ser på kattungar.

Om jakten går för snabbt så kan man ibland se katter som leker med sitt byte. Låter det springa iväg en bit och sedan springer och hämtar det osv. Detta är för att katten tycker jakten gick för fort, den vill ha ut mer av det och leker därför med sitt byte. Det är även vanligt att honor kommer med skadade byten som dom låter sina ungar öva sin jakt teknik på. 

Många katter kommer gärna och visar upp sina byten, lägger dom utanför dörren eller kommer in med dom, antingen döda eller halvt levande. Detta är för att katten känner sig överlägsen över sin ägare, i vanliga fall ser våra katter upp till oss som om vi vore deras mamma. Men när det gäller jakt så är det omvänt, katten är den erfarna och vi blir kattungarna. Dom tar med sig byten för att dom helt enkelt tycker vi är dåliga och bör träna. Det är väldigt ofta som kastrerade honor gör såhär eftersom dom inte har några ungar att lära så vill dom istället lära upp människorna. 

Vår vanligaste reaktion är att man blir rädd, försöker få katten att släppa sitt byte och ibland rent av skriker. Detta gör att katten blir förvirrad, katten kommer ju in med bytet för den är stolt och vill visa sin matte/husse vad den kan. Katterna ger helt enkelt sina byten till oss som en gåva. Därför borde rätt reaktion av oss vara att vi klappar och berömmer katten och sedan gör oss av med bytet när katten inte ser. 

Ett vanligt beteende man kan se på speciellt innekatter är när dom sitter och kollar på jaktbara byten i fönstret är att dom klapprar tänder. Hade katten gjort detta utomhus i jakten hade bytet såklart sprungit iväg så varför gör dom då detta? Beteendet kommer från när katten tar sitt dödande grepp om bytet, de vibrerande käkrörelserna borrar ner kattens hörntänder mellan bytets halskotor. Man brukar kalla detta beteende för "tomgångshandling".

tlover
2013-04-20, 21:07
#1

Vår katt är en jättebra jägare hon har tagit förutom möss, råttor, sorkar och småfåglar även harar, skator, kanin ( 😕), sparvhök och små lekatter, minst. Hon jagar även bort räven från gården men jag tror inte hon dödade honom, även om vi såg massor av rävpälstussar efter 🤔

Mössen, råttorna och sorkarna berömmer vi henne när hon kommer med då det är hennes jobb här på gården. Fåglar däremot brukar vi ta från henne så snabbt vi kan och ev avliva ifall det behövs, vi vill helst att hon tar råttor, möss och sorkar så vi tar heldre och begraver fågeln i komposten så att hon i alla fall inte får äta av den (kanske vill hon då heldre jaga sånt vi berömmer henne för men jag tror inte det funkar för att vara ärlig).

En komisk grej är att hon var innekatt förut och "kunde" inte jaga och förr så jagade hon leksaker på ett annat sätt. vi kan inte längre ha plastmöss och dyl för hon biter huvudet av dom direkt för det är ju så man ska göra enligt henne 😃

l'm back

mallabralla
2013-04-20, 21:28
#2

#1

hihi, vilken duktig jägare som halshugger plastmöss, här jagas det flugor och diverse andra insekter som vågar sig in på territoriet. det är alltid en uppskattad del av sommaren 😃

Sajtvärd på Perser iFokus

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Fridaaaa
2013-04-20, 21:33
#3

Findus jagar möss, sorkar, fåglar, ödlor och ekorrar.
Fia jagar inget alls, jo leksaker hehe

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Mullemu
2013-04-20, 21:41
#4

Leksaksråttor räknas inte, va? Annars är Pipen en mästare på att fånga sådana.  😉

[RMSLiners]
2013-04-20, 22:38
#5

Min är värdelös jägare. :/ Han är bra på att fånga snören, jaga leksaksmöss osv men när det kommer till levande ting som flugor, spindlar, myror eller annat så tittar han bara på de och är mycket försiktig som om det vore en familjemedlem. Han är för snäll.

IdaL
2013-04-20, 22:53
#6

Bägge mina kissar är utmärkta jägare! :)

Dom tar allt från möss, råttor, ödlor etc. Min stor kisse kom IN genom uterummet in i huset med en kanin i munnen. Hon var jäääätte stolt men jag kan säga att jag blev ju inte sådär jätte glad :(

Mona22
2013-04-21, 02:20
#7

Våran maine coon är bra på att fånga byten. Är ute med henne i långkoppel och hon tar allt möjligt hon får tag i. Även fast det är en raskatt och innekatt så finns jaktinstinkten, den är så djupt rotad så den går inte avla bort =)

Upp till toppen